Musikfesterna kan börja

Festivalsommaren i Stockholm avslutas med Popaganda inne på Eriksdalsbadet den 30-31 augusti. Bilden är från förra årets festival.
Festivalsommaren i Stockholm avslutas med Popaganda inne på Eriksdalsbadet den 30-31 augusti. Bilden är från förra årets festival.
Jens Lekman är en av artisterna som kommer till Popaganda.
Jens Lekman är en av artisterna som kommer till Popaganda.
Vad sägs om en helt ny rockfestival eller en poppig festival vid ett poolbad mitt i stan.

Det är gott om musikarrangemang i sommar-Stockholm, men publiktrycket varierar.

Till artisttunga Stockholm Music & Arts såldes alla biljetter slut på rekordtid.

Med artister som Rodriguez, Prince och Regina Spektor som de stora dragplåstren slog biljettförsäljningen till Stockholm Music & Art på Skeppsholmen rekord. Alla pass till festivalen, som pågår den 2–4 augusti, såldes slut på bara 24 timmar.

För andra arrangörer är det tuffare. Tidigare i vår meddelades att Borlängefestivalen Peace & Love lägger ner och det är inte den enda festivalen som gått i graven. Även Sieastafestivalen i Hässleholm tvingades kasta in handduken i år.

Och från omflyttade Hultsfredsfestivalen, som i mitten av juni gick av stapeln utanför Sigtuna, rapporterades låga besökssiffror.

För en av sommarens sista festivaler, Popaganda, som hålls på Eriksdalsbadets utomhusbad den 30–31 augusti, brukar biljett­försäljningen komma i gång rätt sent.

– Det är för att vi ligger sist, men de brukar gå åt. De första åren vid Universitetet var vi en gratisfestival. Alla festivaler går upp och ner och förra sommaren gick det lite sämre, men vi klarar oss alltid ändå. Alla jobbar gratis för att det ska bli en så bra festival som möjligt, säger Niklas Ek, pressansvarig för Popaganda.

En helt ny festival i år är Väsby Rock, som hålls i Upplands Väsby den 3 augusti med artister som bland andra Sister Sin, Ten och Love Might Kill. Det är eldsjälarna Madde Svärd, Annika Lewin och Micke Rosengren som dragit i gång rockfestivalen.

Hur kommer man på idén att starta en helt ny musikfestival?

– När jag och två kompisar var nere på Sweden Rock förra året så sa vi: ”Ska inte vi försöka fixa en festival i Väsby, det är ju ändå en rockkommun”, och så bestämde vi oss för att göra det, berättar Madde Svärd.

Madde Svärd spelar i samma band som Annika Lewin och tillsammans med Micke Rosengren har de massor av musikkontakter.

– Nu har vi två scener med 15 band på programmet, det är vad man hinner med på en dags festival. Det är svårt att hitta lämpiga campingplatser i Väsby, så vi börjar med en dag. Faktum är att ryktet om festivalen spred sig snabbt och vi har band som står på kö för att få spela, säger Madde Svärd.

Än så länge har det inte varit någon jätterusning efter biljetter, men Madde Svärd hoppas att de flesta rockers som varit på Sweden Rock i början av sommaren också passar på att köpa biljetter till den helt nya musikfesten Väsby Rock.

– Det kändes lite tufft när Peace & Love gick omkull, men vi tror på det här, säger hon.

Det kändes lite tufft när Peace & Love gick omkull, men vi tror på det här.Madde Svärd, en av personerna bakom nya festivalen Väsby rock

Fakta

Festivalsommar med allt från folkmusik till rock

Lokaltidningen Mitt i har listat några av sommar-Stockholms musikfestivaler:

910 juli: WWDIS Summer fest, i Färgfabriken, Liljeholmen. Artister och dj:s.

24 augusti: Stockholm Music & Art, Skeppsholmen. Tyngsta artistuppbådet med bland andra Prince och Rodriguez och Regina Spektor. Dyrast. Ett festivalpass kostar 1 695 kronor. Slutsålt.

3 augusti: Väsby Rock, en ny endagsfestival med bland andra Sister Sin och Ten.

9–11 augusti: Stockholm Folk festival, Hesselby slott. Folkmusik möter visor, världsmusik och folkrock och blues.Cookies & Beans, Sofia Karlsson med flera.

13–18 augusti: Stockholms kulturfestival. Årets tema är dans. Späckat program i hjärtat av huvudstaden under sex augustidagar. Gratis.

23– 24 augusti: Haninge Rock festival vid Rudan. Välgörenhetsfestival med artister som Destruction, Hellinor, Asta Kask och Evergrey.