Musikförläggarnas hederspris till Gärdestad

Musikförläggarnas pris är designad av Bertil Vallien.
Musikförläggarnas pris är designad av Bertil Vallien.
Kenneth Gärdestad.
Kenneth Gärdestad.
Några av Sveriges mest populära låttexter har kommit från Kenneth Gärdestads penna. På fredag får han ta emot Musikförläggarnas hederspris 2016.

Sollentunabon Kenneth Gärdestad skrev texterna till sin bror Ted Gärdestad. De skulle bli några av Sveriges mest populära låtar. ”Himlen är oskyldigt blå”, ”För kärlekens skull”, ”Sol, vind och vatten” och ”Jag vill ha en egen måne” är bara några exempel på de texter som han skrev.

På fredag får Kenneth Gärdestad ta emot Musikförläggarnas hederspris 2016. Hederspriset delas årligen ut av branschorganisationen Musikförläggarna och tillfaller en eller flera musikskapare som gjort betydande insatser under lång tid för svenskt eller internationellt musikliv.

Motiveringen lyder: I hans poetiska och taklösa rum leker sol, vind och vatten mot en oskyldigt blå himmel och fallande, lysande blad. Och allt är för kärlekens skull. För alla dessa ögonblick av lycka och för den drömväv av tidlösa berättelser han delat med oss.

När Mitt I ringer upp Kenneth Gärdestad säger han att hellre hade fått priset medans Ted levde men att han är oerhört tacksam för detta som enligt många ska vara det finaste priset man kan få.

– Jag kan inte vara gladare än jag är. Det är oerhört roligt att arvet lever kvar och att så många uppskattar det jag och Ted gjorde. Vi tänkte inte på att vi skulle göra tidlös musik eller att de skulle bli bra utan vi gjorde det vi tyckte om, säger Kenneth Gärdestad.

Kenneth känner sig nu mogen att ta emot ett pris och anser att de som idag sjunger deras låtar verkligen förvaltar det som en gång i tiden var det roligaste jobbet han kunde tänka sig.

– Jag gjorde allt för att min lillebror skulle vara så glad som möjligt, säger Kenneth.

Priset delas ut på galan Musikförläggarnas Pris, fredagen den 11 november på Berns Salonger i Stockholm.

Fakta

Tidigare års hederspristagare

Mauro Scocco, Monica Dominique, Tomas Ledin, Eva Dahlgren, Mikael Wiehe, Per Gessle, Robert Broberg, Sven-David Sandström, Thore Skogman, Georg Riedel, Carl-Bertil Agnestig, Povel Ramel och Benny Andersson & Björn Ulvaeus.

Källa: Musikförläggarna