När ålderns dom faller

Författaren Stefan Gurt från Fullersta reflekterar över hur en människa kan tappa livsgnistan när ålderns höst faller på.
Författaren Stefan Gurt från Fullersta reflekterar över hur en människa kan tappa livsgnistan när ålderns höst faller på.
Huddingeförfattaren Stefan Gurt kände ett starkt behov att berätta om sina känslor om äldrevården efter att hans pappa gått bort.

Med sin nya bok vill han få människor att stanna upp och se hur det kan vara att få ålderns dom.

När författaren Stefan Gurt gick igenom sin fars almanackor efter hans död hittade han kortfattade noteringar om läkarbesök, middagar och födelsedagar.

Med åren visade det sig att anteckningarna blev färre. Under ett datum på en lördag för tre år sedan hade hans far skrivit: ENSAM, ALLDELES ENSAM. På söndagen: ENSAM.

Stefan Gurts bok ”Så dödar vi en människa” handlar både om relationen till hans far och om pappans åldrande. Boken har blivit ett starkt inlägg i debatten om äldrevården i Sverige.

– Det var chocken som fick mig att skriva. Jag kände att jag måste prata om det här på något sätt, få folk att stanna upp, säger Stefan Gurt.

”Så dödar vi en människa” handlar också om hur vi systematiskt prioriterar livsduglighet i det moderna industrialiserade Sverige, där den starka individen alltid är i centrum. Om ett samhälle som river kontraktet med äldre och sjuka människor så att de förlorar sin betydelse och osynliggörs.

– Det var inte vanvård han dog av, det hela var psykologiskt. När min pappa skulle in på äldreboendet så tänkte jag att han skulle ha en någorlunda hygglig tid. Men han gav upp i samma ögonblick han kom dit. Han stod inte ut med att vara fånge, man har inte rätt att gå ut och man har inte rätt att bestämma någonting över huvud taget. I Sverige är gamla människor satta på undantag.

Stefan Gurt har också någonting att jämföra med. Hans starka förankring till Kina blir ett slags verktyg i boken, som väger skillnaden mellan kollektiva och individcentrerade samhällen.

– Det är så tydliga skillnader i Kina som vi brukar besöka varje sommar. Min svärmor där är stjärnan i familjen, hon är den som alla lyssnar på.

Stefan Gurt börjar le när han pratar om henne.

– Hon är nästan odrägligt självgod ibland. Men i Sverige vill inte de äldre ta plats och vara till besvär för andra. Vårt förhållande till gamla är dåligt, det skulle kunna vara mycket bättre, säger han.

I boken berättar han om hur han tillsammans med sin kinesiska svärmor besökte Stefan Gurts mamma som var på ett servicehus där det fanns personal.

– Min svärmor blev helt förtvivlad och började gråta. Hon kunde inte förstå varför min mamma inte kunde vara hemma hos oss i stället. Jag blev irriterad då och kunde inte förstå varför hon gnällde om det efter allt hon själv varit med om, säger Stefan Gurt.

Under ett sjukhusbesök han beskriver i boken frågade han en av läkarna som passerade vad det var för fel på Stefans då 78-årige pappa. ”Det troliga är att det är lungcancer”, blev det korta svaret.

– Det var fullständigt absurt. Det var något som läkaren bara drog till med från en höft. Så skulle man aldrig säga om det handlade om en yngre person.

Både Stefan Gurt och hans far stod förstummade.

– Han stod bara och stirrade. Han hade precis fått sin dödsdom, säger Stefan Gurt.

Några veckor senare fick de beskedet att det inte handlade om lungcancer.

Stefan Gurt är medveten om att många känner att de saknar tid att ta hand om sina anhöriga.

– Nästan alla har väl dåligt samvete för att man inte hinner med, man har barn som behöver hjälp samtidigt som ens föräldrar blir gamla. Det är för svårt att få pusslet att gå ihop.

Han gav upp i samma ögonblick han kom dit. Han stod inte ut med att vara fånge.Stefan Gurt

Fakta

Har skrivit 13 böcker sedan 1979

Namn: Stefan Gurt.

Ålder: 57 år.

Bor: Fullersta.

Familj: Fru och två barn, 18 och 14 år.

Yrke: Författare och skrivar­lärare på Ölands folkhögskola.

Läser just nu: ”Utrensningen” av Sofi Oksanen och lär sig kinesiska.

Tidigare böcker: Har skrivit 13 böcker. Han debuterade 1979 med boken ”Sara”. Den förra ­boken hette ”Minnen av fram-tiden” (2009).

Om framtiden: Arbetar på en ny bok, har funderingar på att flytta till Kina.

Aktuell: Med boken ”Så dödar vi en människa” som släpptes i mars (Wahlström & Widstrand).