När samtal tas på allvar

”Jag sitter inte och läser andras artiklar för att ställa samma frågor igen. Jag frågar om sådant jag är intresserad av”, säger Tomas Andersson Wij.
”Jag sitter inte och läser andras artiklar för att ställa samma frågor igen. Jag frågar om sådant jag är intresserad av”, säger Tomas Andersson Wij.
Tomas Andersson Wij började som journalist men sadlade om till ­artist och låtskrivare. Nu leder han en samtals­serie på Brunnsgatan Fyra och kommer tillbaka till journalistiken. Och han har återvänt till sin barndoms trakter, Gröndal.

Samtalen på Brunnsgatan hålls i en liten salong där bara 85 personer får plats. De som bjuds in får, till skillnad från i de flesta andra intervjusammanhang, tala till punkt. Frågorna blir mest ett avstamp för gästernas resonemang om livet och konsten.

Låter det allvarligt? Det är precis vad det är, om än långt i från tråkigt. Allvaret tycks det finnas en längtan efter, för publiken var både tagen och entusiastisk efter premiärsamtalet med en Klas Öster­gren i öppenhjärtig högform.

Tomas Andersson Wij själv är känd just för sin vilja till allvar. När Linda Skugge frågade om han ville ta på sig uppdraget var han mån om att inte göra någon vanlig talkshow.

– Jag ville göra strikta samtal där man sitter mitt emot varandra vid ett litet bord i profil mot publiken.

Samtalen äger rummåndagar, en veckodag som vanligtvis är obokad på teatern. Hittills har han förutom Klas Östergren hunnit träffa Karolina Ramqvist och Lena Andersson. Nästa gäst på tur blir krönikören och kritikern Johan Croneman, som en gång i tid­en var hans chef på Nöjesguiden.

– Jag ser verkligen fram emot den intervjun, säger han. Otroligt mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Jag var 23 år när jag lärde känna honom. Han var redan då en utmärkt stilist och en bra filmkritiker. I dag har han en annan position och har höjt tv-spalten till en samtidskommentar. Han gör något bra av det där.

Av dem Tomas Andersson Wij bjudit in till samtalen är nästan alla är skrivande människor. Han har kommit fram till att musiker är roliga att umgås med men att författare och skribenter ofta har mer att säga.

De flesta av de inbjudna har han haft någon form av kontakt med sedan tidigare.

– Kristian Lundberg och jag har börjat mejla lite. Han tog kontakt med mig över twitter. Jag har aldrig intervjuat honom, men då hade vi en etablerad kontakt. Jan Gradvall har funnits i min värld som kritiker, det ska bli spännande som artist att intervjua honom. Ane Brun har jag sjungit med. Bodil Malmsten har jag intervjuat tidigare, liksom Klas Östergren. Så det var ganska enkelt att ringa till dem och fråga om de ville komma.

Om man kan se samtalen som en återkomst till journalistiken har han återvänt också rent geografiskt. För några år sedan flyttade han till ett av Gröndals finaste sekelskifteshus.

– Jag växte upp i Fruängen och Sköndal. Sedan flyttade jag till Kungsholmen när jag var 17. Så kom jag hit för några år sedan. Och jag känner mig så fruktansvärt hemma här. Eftersom det ligger mellan söderförorterna och innerstan har jag kontakt med båda. Gröndal är lite som Söder var för 25 år sedan. Vackert och avslappnat, med gamla och unga, välbeställda och mindre välbeställda människor. Den där blandningen som knappt finns på Söder längre.

Fakta

Bjuder in till måndagssamtal

Namn: Tomas Andersson Wij.

Ålder: 41 år.

Bor: I Gröndal.

Familj: 4-årig son.

Gör: Artist, låtskrivare och journalist.

Aktuell: Håller i livesamtal på Brunnsgatan Fyra på måndagar. Närmast på tur står journalisten Johan Croneman. Turnerar under våren med låtar från senaste skivan ”Romantiken”. Spelar i Stockholm på Mosebacke den 18 juni.