Nattliga mejl blev ny skiva

För första gången släpper Sarah Dawn Finer ett album på svenska. Till sin hjälp har hon haft Mauro Scocco, som skrivit låtar utifrån hennes nattliga mejl.

– Mauro och jag har samma vemod, säger hon.

Sedan Sarah Dawn Finer sjungit ”Kärleksvisan” för kronprinsessparet, inför deras bröllop, fick hon frågan om hon inte skulle göra en skiva på svenska. Sarah var inte alls sugen på det och efter ett och ett halvt år gav hon upp, eftersom hon inte tyckte att hon kunde skriva. I stället tog hon kontakt med Mauro Scocco.

– Jag vill bara typ ha Mauro. Jag växte upp med hans hit ”Sarah”. De sjöng den efter mig på Adolf Fredriks skolgård. Det är den första poplåt jag minns att jag hörde som barn. Vi har samma vemod.

För att Mauro Scocco skulle kunna skriva låtarna började Sarah berätta om sitt liv i mejl, som hon skickade nattetid.

Hur kändes det att lämna över sina tankar till någon du inte kände?

– Det var förutsättningen. Det var enkelt att göra det. Antingen fick Mauro feeling och då fick jag låten nästa dag eller så fick han det inte. När vi var halvvägs sa han att han trodde att det var bra om jag skrev själv också.

Det blev duetten ”Sagan om oss två” som Sarah sjunger med Salem Al Fakir. De är gamla kompisar, har gått i samma skola och Sarah är gudmor till hans brorson. Låten ”Tårar blir till guld” är en sång till barnet Sarah en gång var.

Hur var du som liten?

– Typ så här, men lite modigare och ganska gapig. Levnadsglad, tog plats, eftertänksam, rolig och allvarlig. Som nu, men utan erfarenhet av livet, säger Sarah och lägger in en portion snus i väntan på lunchsalladen på Rival, där hon snart ska ha releasefest.

Hur har du lyckats behålla din egenart?

– Det är för att jag aldrig lyckades skala bort kanterna. Men jag har anpassat mig ganska bra till Normalitetssverige, blivit tristare och tagit bort allt som är annorlunda. Jag är tråkigare än när jag är i USA. Där är jag lite gladare och mer sjuk i huvudet. Mer Sarah, säger hon och uttalar sitt namn som Sääärrah med amerikanska accent.

Hennes mamma är från Bronx och morfar var judisk rabbin. Sarahs pappa kommer från England.

En av låtarna på skivan heter ”Vasastan”. Under sina första 16 år bodde Sarah på Upplandsgatan och Observatoriegatan. Då och då stötte hon på Astrid Lindgren, som bodde på Dalagatan.

– Det var stort när jag var liten. Astrid Lindgren gick omkring och såg ut precis som man trodde och hälsade snällt på alla.

Vid 16 flyttade Sarah hemifrån och i tio år bodde hon sedan på Södermalm.

– Jag älskade det och trodde aldrig att jag skulle lämna Södermalm. Men min brorsa, Rennie Mirro, övertalade mig att komma hem. Nu bor jag vid S:t Eriksplan och känner mig otroligt trygg. Året innan fick jag en vattenskada och flyttade tio gånger, så det är inte så konstigt att det känns lite lugnare numera.

I ”Den andra kvinnan” sjunger du att du ”älskat för mycket, älskat för stort”. Har du det?

– Det kommer jag inte svara på. Den säger sig självt.

Men nu mår du bra?

– Jag mådde inte dåligt alls när vi gjorde skivan. Jag tycker om vemod. Det är ärligt på något sätt.

Sarah Dawn Finer kände att hon behövde hjälp att få till det på svenska.

… då hittade hon Mauro Scocco som fick feeling.

Skolkamraten Salem Al Fakir är med på albumet.

Fakta

”Jag är grymt tacksam”

Namn: Sarah Dawn Finer.

Ålder: 31 år.

Bor: S:t Eriksplan, Birkastan.

Familj: Föräldrar, två syskon.

Yrke: Artist.

Aktuell: Albumet ”Sanningen kommer om natten” och jul­showen ”Happy Holidays” på Grand Hotel den 27 november.

Om framgångarna: ”Jag är grymt tacksam. Jag tar inte det för givet. Dessutom jobbar jag jävligt hårt. Jag är inte artist nödvändigtvis för att jag vill, utan för att det är det jag kan och mitt sätt att uttrycka mig”.

Fakta

Favoriterna på Rörstrandsgatan

Bebe: ”Fusion arabiskt–indiskt med fantastiska tillbehör till ­jättegott grillat. Hemmamysigt och väldigt gult överallt. Det är soft.”

Raw: ”Väldigt japanskt ställe. För den som gillar asiatisk mat. Den är jättegod på alla sätt och vis och de har en fantastisk sashimi.”

Mellqvist café och bar: ”Stans bästa kaffe och kanske stans trevligaste personal. Det är viktigt när man hänger där jämt. Det är det som gör att man känner sig hemma.”