Nattlivet kryddas i Huddinge

Marta Oldenburg, Maya de Vesque och Anders Karlsmark vill krydda kulturlivet i Huddinge.
Marta Oldenburg, Maya de Vesque och Anders Karlsmark vill krydda kulturlivet i Huddinge.
Förorten behöver mer kultur, tycker arrangörerna bakom klubben Hoodywood.

Performance, pub, konst, kändisar och utnämnandet av ”månadens Huddingebo” är några av ingredienserna.

Mångfacetterad är det rätta ordet för kulturklubben Hoodywood. Idéerna sprudlar och energin känns i rummet när konstnärerna Anders Karlsmark, Marta Oldenburg och Maya de Vesque sitter tillsammans.

Alla berättar ivrigt om sitt gemensamma projekt när vi möter dem i Marta Oldenburgs konstutsmyckade bostad. Och de är överens. Huddinges nattliv behöver kryddas, kulturlivet behöver spetsas till.

– Stan känns väldigt överetablerad när det gäller kultur. Den här klubben ska vara inkluderande, det här har inget att göra med balla typer som vill synas, säger musikern och konstnären Anders Karlsmark.

– Men vi begränsar oss inte, vi vill att alla som kommer hit ska upptäcka något nytt. Man ska inte bli uppdragen på scen, men man är på ett sätt del i ett konstverk, säger performance-artisten Marta Oldenburg.

Operasångerskan Maya de Vesque fliker in:

– Det här är för alla konstformer, det ska verkligen vara något för alla.

Namnet på den nya kulturklubben, Hoodywood, är USA-inspirerat och samtidigt en ordlek med förorten.

– Mycket av kulturlivet i New York flyttade ut till Brooklyn en gång i tiden. Innerstan kan bli mättad, då finns förorter som behöver få mer kultur, säger Maya de Vesque.

– Ordet ”hood” (engelskt slang för område eller kvarter) är en koppling till förorten och till ett kollektiv. Med en massa kultur så kan vi glamma till förorten lite, ­säger Marta Oldenburg.

Under hösten väntar tre tillfällen för den som vill besöka Hoodywood på Folkets hus i Huddinge centrum. Varje kväll kommer att ha ett tema, som i november då Helloween firas.

Premiärkvällen tycks bli rena galan, dock i en något sansad version.

– Allt ska börja som after work med lite klassisk piano. Vi ska rulla ut en röd matta och gå omkring och hänga upp saker och förbereda lokalen. Sedan blir det överraskningar med hemliga artister, man ska komma bort från den fyrkantiga vardagen, säger Marta Oldenburg, med en vink om att också hon själv lär köra något slags performance.

I och med starten av Hoodywood kommer man att prisa ”Månadens Huddingebo” varje gång då klubben har öppet, det vill säga en gång i månaden. Tre personer kommer alltså att hinna få utmärkelsen under hösten. Och taket är högt.

– Man kan anmäla sig själv eller nominera någon annan. Det kan vara för vad som helst, man kan nominera någon som gör goda pannkakor. Men det är igen tävling, säger Maya de Vesque.

Juryn är initiativtagarna själva.

Än är det dock för tidigt att säga om idén blir en framgång. Syftet är gott, pengarna finns (som bland annat går till artistgager) då kommunen och Arena Huddinge gått in och stöttat projektet.

Men pengarna räcker bara för de tre tillfällena i höst.

– Ofta mäts ju framgång i hur många som kommer, så vi får hoppas att det blir mycket folk. Då kan det bli ännu mer kulturklubb nästa år, säger Anders Karlsmark.

Fakta

Har premiär den 4 oktober

Hoodywood är en kulturklubb som är till för alla. Fokus ligger på bredden, alla typer av konstformer från målande till performance-shower.

Alla är välkomna. Öl och mat finns att köpa.

Platsen är Folkes café i Folkets hus, Huddinge centrum. Tre datum är spikade i höst: den 4 oktober, den 1 november och den 6 december. Tiden är klockan 18-01.

Initiativtagare till Hoodywood är Anders Karlsmark, Marta Oldenburg, Maya de Vesque och Veronika Lagunadisko.

Arena Huddinge och kommunens kulturförvaltning stöttar projektet och bidrar med pengar.