Följ Nebeyu från Panetoz i Etiopien

Nebeyu Baheru vid ett av sina möten med etiopiska barn, under inspelningen av programmet Spårlöst Special.
Nebeyu Baheru vid ett av sina möten med etiopiska barn, under inspelningen av programmet Spårlöst Special.
Nebeyu Baheru tillsammans med Spårlöst-programledaren Agneta Sjödin.
Nebeyu Baheru tillsammans med Spårlöst-programledaren Agneta Sjödin.
Han kom till Sverige från Etiopien som 10-åring. I programmet Spårlöst Special på söndag återvänder Panetoz-profilen och Farstabon Nebeyu Bahero till barndomens Addis Abeba.

I programserien Spårlöst Special får fyra kända svenskar hjälp att söka sina rötter utomlands. En av dem är Nebeyu Baheru, bosatt i Farsta strand och medlem i bandet Panetoz.

Han kom till Sverige som flykting från Etiopien när han var tio. Huvudstaden Addis Abeba har genomgått en förvandling sedan dess.

– Staden har växt från en och en halv till fem miljoner invånare. Klyftorna har ökat. I programmet åker vi ut till områden jag inte har stött på tidigare. Jag visste inte ens att folk levde under så enkla förhållanden, berättar han.

Spårlöst Special handlar inte bara om att söka släktingar. Fokus ligger även på barnrättsorganisationen Plan International och dess arbete med att bygga en tryggare framtid för barn.

– Vi i Panetoz har varit lite som ambassadörer för Plan. Det jobb de gör är väldigt nödvändigt med tanke på hur världen ser ut.

I programmet besöker han bland annat Plan Internationals uppbyggda ”Early Childhood Care Center” som liknar en svensk förskola. Här utbildas också föräldrarna i att prioritera sina barns utbildning.

Han träffar också en familj som av ekonomiska skäl bara kan låta ett av sina tre barn gå i skolan.

– Det gjorde ont i hjärtat att se. Jag har själv en son som jag vill ge alla möjligheter under hans uppväxt. Här saknar barnen möjligheter på grund av platsen där de har fötts.

– Men man inser också att det gör skillnad om man bidrar med det man kan. Programmet visar vad pengarna går till och att de gör nytta.

Programmet med Nebeyu Baheru sänds i kanal 7 klockan 21 på söndag den 13 november.

Till sist, vad är på gång med Panetoz?

– Vi har haft ett hektiskt år och är inne i en ta det lugnt-period nu. Men vi ska in i studion och tanken är att släppa nytt material i början av nästa år.