Nina får pris för sina boktips

Nina Frid fick ett personligt brev från Svenska Akademiens Peter Englund om att hon fått priset.
Nina Frid fick ett personligt brev från Svenska Akademiens Peter Englund om att hon fått priset.
Huddingebibliotekarien Nina Frid hade inte en susning om att Svenska akademien spanat in hennes arbete för att främja läsandet.

Hon prisas för sina skräddarsydda boktips och idéer om läsarförebilder.

På väggen i Nina Frids arbetsrum hänger det, brevet från Svenska Akademiens Peter Englund.

– Det är så fantastiskt fint. Det är signerat av honom och så har han ritat en liten sol vid sitt namn, säger hon.

Nina Frid, som jobbar som utvecklingsledare på huvudbiblioteket i Huddinge, hade inte en aning om att hon skulle få akademiens bibliotekspris 2012.

– Jag blev lite förvånad först såklart men nu känner jag mig mest stolt. De har väl sett vad jag gör och gillat det, det visar att akademien tar det här med bibliotek på allvar, säger hon.

Priset som hon nu fått inrättades 2005 och tilldelas bibliotekarier som gjort värdefulla insatser för att främja intresset för skönlitteratur.

Nina Frid har tänkt i nya banor för att få folk mer intresserade av att läsa. Att anpassa boktipsen är ett knep för att väcka intresset, anser hon.

– Jag tycker att man ska tipsa om böcker utifrån personen som ska läsa. Man ställer till exempel frågor om livssituationen och om syftet med läsningen, säger hon.

Än viktigare är det med ”läsarförebilder”. Det finns för få manliga sådana, menar Nina Frid.

– Det handlar om att läsaren kan identifiera sig med någon. Klyftan mellan pojkar och flickor växer, flickorna läser ungefär i samma utsträckning som tidigare medan allt färre pojkar läser. Att då ha fler förebilder kan vara ett sätt att väcka intresset, menar hon.

Förebilderna kan samtidigt vara lite vem som helst. Nina Frid hade exempelvis en granne som hade sparat barn- och ungdomsböcker i källaren, som hon fick fri tillgång till när hon var ung. Nina Frid startade också sajten bokcirklar.se 2007, en digital mötesplats för läsare, som i dag drivs av landets samtliga läns- och regionbibliotek.

Akademiens pris delas ut i samband med bokmässan den 28 september i Göteborg. Priset hon får är på 50 000 kronor. Dessutom får huvudbiblioteket i Huddinge 30 000 kronor.

– Vi investerar pengarna i personalen, säger hon.