Nio årtionden i en bok

2013. Asta Carlssons liv har nu blivit en bok.
2013. Asta Carlssons liv har nu blivit en bok.
Asta Carlsson föddes på köksbordet i trädgårdsmästarbostaden på Stäketsholm.

Som barn hämtade hon dricksvatten och middagsgäddan från Mälaren, neg djupt för kungligheter och fick börja arbeta vid 12-års ålder.

Nu har hennes minnen blivit en bok.

Asta Carlssons pappa var trädgårdsmästare hos adelsfamiljen Björnstjerna på Stäketsholm. Tillsammans med sina föräldrar och fyra systrar bodde hon i ett rum och kök utan el eller rinnande vatten. De bodde alldeles intill Mälaren och hämtade sitt dricksvatten därifrån.

– På vintern fick vi hugga ett hål i isen och hämta vatten till köket, berättar Asta Carlsson som sitter vid det köksbord av trä som hon föddes på för 97 år sedan.

Hennes pappa jobbade i potatislandet när han plötsligt fick ge sig i väg med häst och vagn för att hämta barnmorskan i Kungsängen.

Tillsammans med sina systrar brukade Asta leka i gångarna till en borg som i början av 1500-talet innehades av ärkebiskopen Gustaf Trolle som var en av de ansvariga bakom Stockholms blodbad.

Systrarna neg djupt när Gustaf VI Adolf, som då var kronprins, kom på besök och deltog vid utgrävningar av borgen.

På sommarkvällarna hölls det dans på ”Svarta bron” som ledde till fastlandet.

Asta var duktig i skolan men hennes pappa sa nej till vidare studier med motivet att han hade fyra till barn att mätta. Vid 12 års ålder började Asta därför jobba hos en trädgårdsmästare. Till uppgifterna hörde att plocka blommor och bär samt att rensa ogräs.

– När jag flyttade hemifrån så längtade jag hem så väldigt. Men det fick gå. Jag bestämde mig för att inte klaga och det gjorde jag inte heller, säger hon.

Över huvud taget minns Asta sin barndom med värme.

– Det var en kärleksfull familj. Vi bodde trångt, men pappa och mamma var kära i varandra.

Numera bor hon på Hagtorps äldreboende och har gett ut en bok om sitt liv. ”Vattgröt och wallenbergare” är skriven av journalisten Stina Elg och Harriet Hedin som är dotter till Asta Carlsson.

Ett kapitel i boken handlar om uppväxtens matvanor. I skolan i Kungsängen serverades ingen lunch så barnen hade med sig smörgåsar. Till middag blev det ofta gädda som pappan fiskat upp ur Mälaren. Det var Asta måttligt förtjust i. Däremot gillade hon den vattgröt som hela familjen brukade äta klockan sju på kvällen. Den bestod av vatten, grovt rågmjöl och salt. Den serverades med kall mjölk och lingon.

Asta har haft en rad yrken i sitt liv. Vid 15 års ålder blev hon anställd som barnflicka hos Carl Björnstjerna, som var greve och högt uppsatt militär, och hustrun Sonja född Wallenberg och släkt med den kända näringslivsfamiljen. De bodde i Stockholm, Paris och Umeå och därefter jobbade Asta inom sjukvården.

Hon gifte sig 1941 med Gunnar och de startade en kennel på Stäket med försäljning av tax- och foxterriervalpar. Paret utökade rörelsen med en sybehörsaffär där Asta sålde ­tyger, sybehör, kläder och leksaker. 1968 flyttade de till Västra Sandboda i Kungsängen där Asta skaffade höns och sålde ägg tills hon var över 90 år.

Asta och hennes make Gunnar fick två döttrar och Asta har numera sex barnbarn och fem barnbarnsbarn. Gunnar dog 1998.

Det har tagit fyra år att sätta ihop verket som började som ett sätt att dokumentera Astas berättelser för släkten. När de presenterade boken på en brasafton i hembygdsgården i Kungsängen kom över 50 personer.

Fakta

Pratar om boken på Kungsängens bibliotek

Namn: Asta Carlsson.

Född: 8 oktober 1915 i trädgårdsmästarbostaden på Stäketsholm.

Aktuell: Hennes liv berättas i boken ”Vattgröt och wallenbergare” skriven av Stina Elg och Harriet Hedin. Den 6 mars är Asta och dottern Harriet Hedin gäster på Kungsängens bibliotek. Boken finns att köpa via Stockholms-Näs hembygdsförening eller Röda korset/Upplands-Bro.

Bor: På Hagtorps äldreboende i Kungsängen.

Blir lycklig av: Att träffa sina barn, barnbarn och barnbarnsbarn.