Hög tid att nominera för Danderyds hederspris

Arkivbild från 2015 då Danderyds arkivförening mottog priset.
Arkivbild från 2015 då Danderyds arkivförening mottog priset.
Kulturen frodas i Danderyd och nu samlar kultur- och fritidsnämnden in nomineringarna för 2018 års hedersplakett. Vem blir årets kulturprofil? Svaret får vi i vanlig ordning på nationaldagen vid Djursholms slott.

Sedan 1960-talet har Danderyd ett hederspris som delas ut årligen till den eller de som på något sätt sätt bidragit till kulturen i kommunen. Förra året tilldelades diplom och plakett Jan Olof Carlsson för hans engagemang och mångåriga arbete för föreningen Enebybergs Gårds Förening.

När priset startades hette det kulturpriset och delades ut varje år fram till och med 1990. Därefter gjordes det ett kortare uppehåll och var tillbaka i ny tappning 1995. Då byttes även namnet ut till det nuvarande, hedersplakett.

– Hedersdiplomet är en lång tradition att dela ut i Danderyd. Genom åren har många förtjänstfulla personer fått denna utmärkelse, säger Kerstin Hassner som är kultur- och bibliotekschef i Danderyd.

Många kända namn genom åren

Under alla dessa år som kultur- och fritidsnämnden delat ut priset har många pristagare fått den ärofyllda utmärkelsen. Genom året hittar vi pristagare som Sigge Fürst och Max von Sydow men även föreningar som nätverket Danderyds konsthall och Danderyds arkivförening.

– Det är så roligt att vi har så många fantastisk duktiga kulturskapare i kommunen och det är väldigt spännande att se nomineringarna varje år. Och såklart extra roligt att få uppmuntra människor som gör något extra, säger Kerstin Hassner.

Dags att nominera nya pristagare

Plaketten utdelas för värdefull och uppskattad gärning inom områdena litteratur, konst, konsthantverk, musik, teater, dans, film, foto, kulturjournalistik, undervisning, folkbildning, hembygdsvård eller annan jämförlig kulturell verksamhet.

Senast den 1 mars i år ska nya nomineringarna vara inne hos kultur- och fritidsnämnden och priset delas sedan ut under nationaldagen den 6 juni på Djursholms slott.

Här kan du nominera din favorit. (Länk till Danderyd kommuns nomineringssida)