Nordiska museet blir ölhall för en kväll

På lördag förvandlas Nordiska museets stora entréhall till en ölhall.
På lördag förvandlas Nordiska museets stora entréhall till en ölhall.
Under årets Kulturnatt Stockholm, nu på lördag den 23 april, förvandlas Nordiska museets stora hall till ett ölkafé och på gården kokas vört till blivande öl.

Årets Kulturnatt Stockholm – den sjätte i ordningen – kickar i gång nu på lördag klockan 18, då staden färgas i lila ljus och musik, dans, evenemang och föreställningar tar över innerstan.

Men i år tjuvstartar evenemanget. Redan klockan 15.45 drar ett psalmsångsmaraton i gång i Kungsholms kyrka, arrangerat av Västermalms församling. Först åtta och en halv timme senare tystnar rösterna från de 16 körer som turas om att ta ton i kyrkan.

Slitna sångare och andra öl-intresserade kan sedan ta sig till Nordiska museet under kvällen. Där har den stora hallen innanför entrén gjorts om till ett stort ölkafé där ölkännare, hemmabryggare och andra kommer att snacka öl och humle.

– Restaurangen blir också en ölbar där man kan köpa en provbricka med öl i olika smaker, berättar Annika Gooch, programansvarig på Nordiska museet.

En scen byggs för olika föredrag, till exempel kommer ölkännaren Pelle Stridh att berätta om aromer och smaker, och trädgårdsmästarna Antoine Berthelin och Cecilia Hakfelt från Tyresö slott respektive Julita gård berättar om hur man kan odla egen humle.

– Jag hoppas att hallen kommer att kännas som den festsal den från början var tänkt som, med sorl, liv och rörelse, säger Annika Gooch.

Förra våren öppnade museet utställningen ”Med smak av humle”, vilken man under kvällen kommer att guida runt i.

Grytorna kommer även att koka över öppen eld utanför museet då Svenska hembryggareföreningen brygger öl på gammalt vis, där.

– Man har använt samma processer sedan slutet av 1800-talet. Just här kommer vi att koka vört och visa hur man mäskar, förklarar Mikael Fredblad som jobbar på Nordiska museet och är medlem i föreningen.

Föreningen konstaterar att det råder en öl-boom just nu och kurser som föreningen ordnar blir snabbt fulla.

– Det är ett otroligt intresse, säger Mikael Fredblad.

Maria Lilja

Fakta

Gratis inträde till alla evenemang

Årets kulturnatt startar klockan 18 den 23 april och pågår fram till midnatt.

Entré till alla 130 evenemang under kvällen är gratis. Några programpunkter har dock ett begränsat antal platser, och kräver därför biljett (som är gratis att hämta).

Ur kvällens program:

Kika in i Bromska palatset på Östermalm – Frankrikes ambassadörs residens – knalla runt i huset till tonerna av livejazz.

För danssugna ordnar Finlandsinstitutet på Östermalm ”A Finntastic Evening” med finsk afromusik, österbottnisk sång och elektroniska toner.

På Etnografiska museet framförs den japanska spökhistorien ”Pionlyktan” i dramatisering av Henry Bronett med flera, under senare delen av kvällen.

I år är det även 100 år sedan Stockholms Spår-vägar, senare SL, startades. Det firas bland annat med två guidade bussturer på Södermalm klockan 19 och 20.30, med start vid Spårvägsmuseet.