Nu är de i filmens finrum

Stefan Sundin och Stephane Mounkassa har i fem år hjälpt ungdomar spela in film. Nu har de själva gjort en kortfilm för Barncancerfonden och jobbar med en långfilm.
Stefan Sundin och Stephane Mounkassa har i fem år hjälpt ungdomar spela in film. Nu har de själva gjort en kortfilm för Barncancerfonden och jobbar med en långfilm.
Nu tar Huddingeborna Stephane Mounkassa och Stefan Sundin klivet in i filmens finrum. I höst ska duon skriva sitt första långfilmsmanus.

– Vi hade aldrig stått här i dag om det inte varit för Erfilm, säger Stefan.

Sedan fem år tillbaka har Stefan Sundin och Stephane Mounkassa gett unga människor chansen att producera en kortfilm, från ax till limpa.

– Vi är här för att stötta barn och ungdomar. Genom att vi ger unga människor ansvar växer de som människor och får bättre självförtroende. Vi använder filmen som verktyg och det är vägen till filmen som är viktigast, säger Stephane Mounkassa.

Under de senaste åren har filmprojektet Erfilm växt. I dag har man samarbeten med många av Stockholms förorters skolor och fritidsgårdar. Hittills har det blivit ett 20-tal kortfilmer.

Samhällsproblem är temat för lejonparten av de filmprojekt som drivs av frontfigurerna Stephane Mounkassa och Stefan Sundin. Bland annat har duon gjort en musikvideo om droger och hur det påverkar unga människor.

Idén till Erfilm föddes när duon arbetade som fritidspedagoger på Ungzon i Huddinge. Ungdomarna på gården ville börja spela teater och tillsammans med dem gjorde de den första kortfilmen.

Genom att hjälpa ungdomar att producera kortfilmer har de själva även lärt sig hantverket.

– Det känns otroligt att tänka på var vi hamnat i dag. Vi hade aldrig trott att vi skulle kunna göra det här på heltid. Att kunna jobba med ungdomar på det här sättet är riktigt häftigt, säger Stephane Mounkassa.

Han får medhåll av Stefan Sundin, som säger att Erfilm har gett dem självförtroendet att ta klivet in i den professionella filmsfären.

Först ut är en novellfilm för Barncancerfonden, som spelades in under sommaren med bland andra guldbaggevinnaren Lia Boysen.

– Den handlar om en grabb som kämpar mot cancer i flera år, säger Stephane Mounkassa.

Novellfilmen ”Om allt vore på riktigt” är inspirerad av en verklig händelse från Flemingsberg. Siktet är inställt på att visa den på Göte­borgs filmfestival 2016.

– Det är tajt om tid. Filmen ska klippas och skickas in i slutet av oktober, säger Stefan Sundin.

Mitt i allt ska duon skriva sitt första långfilmsmanus.

– Ska vi verkligen berätta vad långfilmen ska handla om, säger Stephane Mounkassa.

Efter ett par sekunders överläggning kan de avslöja att filmen är en mobbningshistoria.

– Det kommer att bli ett gisslandrama, men gisslan är inte vägen ut, säger Stefan Sundin.