Nu lämnar konsten bion

Gun Lindblad, Birgitta Wennerling och Mischa Björkroos hade stannat kvar i bion om de fått välja själva. Att i stället ingå i Fullersta gård några hundra meter bort kan samtidigt vara positivt, menar de.
Gun Lindblad, Birgitta Wennerling och Mischa Björkroos hade stannat kvar i bion om de fått välja själva. Att i stället ingå i Fullersta gård några hundra meter bort kan samtidigt vara positivt, menar de.
Slutet är här för Fullersta bio som konsthall. Sedan 1996 har konstnärsklubben där haft utställningar i olika former.

Fackeltåg och protester för att konsten ska få leva kvar i huset har varit förgäves.

Nu håller konstnärerna en sista planerad utställning – ”The End”.

För ganska precis två år sedan samlades demonstranter i fackel­tåg i Fullersta, där Huddinge konstnärsklubb hotades med vräkning från den gamla bion.

Orsaken till protesterna var att kommunala bostadsbolaget Huge fått nya direktiv om marknadsanpassade hyror. Något som innebar en dödsstöt för Fullersta bio som konsthall.

Hyran landade på över 250 000 kronor per år, och kommunen kunde bara tillfälligt gå in med pengar för att låta kulturen leva kvar en tid.

– Det har varit väldigt osäkert för oss de senaste åren. Vid den här tiden förra året så var vi nära att få flytta ut, men sedan vände det ett tag och vi fick förlängt ett år, säger Mischa Björkroos som var ordförande i Huddinge konstnärsklubb förra året.

Tanken är nu att konstnärsklubben flyttar upp till ett av husen i Fullersta gård, som ligger bara några hundra meter bort. Men osäkerheten är fortfarande stor, för man vet inte exakt när allt kommer att ske.

Det senaste budet är att konstnärerna får flytta dit i vår, något man samtidigt tycker är positivt eftersom konstnärsklubben hamnar i ett större sammanhang.

– Det här är ju en bättre lokal som konsthall. Det kommer att bli en saknad över ytorna och ljuset här, bion borde egentligen ha införlivats i Fullersta gård, säger Gun Lindblad, ordförande i konstnärsklubben.

Osäkerheten har dock gjort att man inte längre kan blicka framåt när det gäller konsten.

– Vi brukar ligga sex månader framåt i planeringen men nu har vi inget förberett för exempelvis våren, det är ingen idé. Vi har slutat att köpa in material och grejer eftersom vi inte vet när vi flyttar, säger Mischa Björkroos.

En sista utställning för det här året har man dock hunnit med att få in på schemat. I videokonst­utställningen ”The End” vill man lyfta den gamla biograflokalen och dra in stumfilmen.

– Det markerar väl på ett sätt slutet på en era, vi kan inte ha en pistol riktad mot oss hur länge som helst. Det här ett avslut, det blir som en avskedsfest, säger konstnären Birgitta Wennerling.

Sex av medlemmarna i Huddinge konstnärsklubb kommer nu att visa upp sin videokonst. Filmerna håller olika teman, det pendlar mellan tankar om konsumtion, känslor kring miljöförstörelse – och tankar om ärtor.

Mischa Björkroos visar filmerna ”Peas” och ”No Body”. I ”Peas” besöker hon minnen från tonåren. Idén bottnar i tankar om människans villkor och handlar om en man som varje dag flyttar ärtor mellan två kastruller.

I Birgitta Wennerlings ”Transparent Blanche” filmas kläder som hon sytt av plast. Kläderna/konstverket har prisats och visades tidigare upp på en catwalk på Kulturhuset i city.

Andra konstnärer som deltar är Margon Lindberg, Sofi Lardner Häggström, Anita Wernström och Edmon Khalil.

”The End” har vernissage den 29 november klockan 17–21. Utställningen visas fredagar klockan 17–20, samt lördagar och söndagar klockan 15–18 till den 8 december.

Det kommer att bli en saknad över ytorna och ljuset här.Gun Lindblad

Fakta

Fullersta bio drevs som kollektiv under 1970-talet

Fullersta bio har en historia som sträcker sig tillbaka till 1932, då huset byggdes.

Huset uppfördes genom ett samarbete mellan Folkets hus-föreningen, municipalnämnden och hushållningssällskapet.

Huset har kallats för Fullersta bion ända sedan det byggdes.

Föreningen drev bio i Bioaulan, Huddingegymnasiet, mellan 1973 och 1986.

Huset är en så kallad funktionalistisk byggnad med influenser av 20-talsklassicism.

Under 1970-talet drevs huset som ett kollektiv.

Huddinge konstnärsklubb flyttade in 1996.

Källa: kulturarvstockholm.se och Huddinge konstnärsklubb