Nu ska Zara bli stor i USA

16-åriga Enskedetjejen Zara Larsson har precis släppt singeln ”Carry me home” som redan klättrat högt på listorna. Nu satsar hon på en internationell karriär och spelar in en skiva i Los Angeles.
16-åriga Enskedetjejen Zara Larsson har precis släppt singeln ”Carry me home” som redan klättrat högt på listorna. Nu satsar hon på en internationell karriär och spelar in en skiva i Los Angeles.
Svenska artisten Zara Larsson är på väg att bli världsstjärna.

Under våren har hon pendlat mellan Enskede och Los Angeles och nu satsar hon på USA.

– Det är mest kompisarna och familjen man saknar med Sverige, ­säger hon.

Det har hunnit gå sex år sedan hon som 10-åring vann TV4:s Talang och knappt ett år sedan dundersuccén med låten ”Uncover”.

Zara Larsson har fyllt 16 och är för tillfället hemma i Enskede när Lokaltidningen Mitt i träffar henne under håltimmen. Till­baka i vardagen och skolan efter en hektisk vår då hon har flugit fram och tillbaka över Atlanten.

– Det har varit fantastiskt, När man är mitt uppe i alltihop tänker man inte så mycket på det men efter­åt känner man ”Wow, vad kul det här har varit”, säger Zara Larsson.

Den svarta skinnjackan är uppknäppt i vårsolen och det blonda håret utsläppt. Hon skrattar mycket och har lektioner om en timme men säger själv att skolan har kommit lite i andra hand.

– Jag blir besviken på mig själv när det går dåligt på ett prov för att jag inte har hunnit plugga. Jag har missat rätt mycket lektionstid och måste ta igen en del, säger hon.

Zara Larsson pendlar för närvarande mellan Sverige och USA för att spela in de två album som släpps parallellt till hösten, ett amerikanskt och ett svenskt. ­

Tiden har hon bland annat tillbringat i den amerikanska skivstudion och tillsammans med röstcoachen Eric Vetro som jobbat med stjärnor som Pink, Shania Twain och Katy Perry.

Nyligen släpptes nya singeln ”Carry me home” som redan klättrat högt på listorna. Videon spelades in i öknen utanför LA.

– Det var väldigt varmt, men spännande. Vi kom dit klockan nio på morgonen och stannade tills solen gick ner. Det mesta var väldigt spontant när vi spelade in, säger Zara Larsson.

Hon har blivit lite av en förebild för många unga som följer henne på Instagram eller bloggen där hon försöker lägga upp ett inlägg per dag. Bland annat har hon skrivit om feminism: ”Man hatar inte män för att man är feminist, man måste inte ha hår under armarna för att man är feminist, man vill bara ha det jämställt om man är feminist”, står det i ett inlägg.

– Det låter klyschigt men jag är väldigt mån om saker som mänskliga rättigheter och feminism, det är jätteviktigt. Folk kanske inte tror det men jag är rätt insatt i sådana frågor och jag är en person som säger vad jag tycker.

Musikintresset har funnits med sedan hon var liten, hon säger att hon alltid sjungit.

– Musiken är en viktig del av mig och min vardag. Jag märker hur mycket jag sjunger och lyssnar på musik när jag till exempel glömmer mina hörlurar hemma eller är hes och har tappat rösten och inte kan sjunga, säger Zara Larsson.

Nu är hon både nervös och glad inför hösten då båda plattorna ska släppas.

– Jag kommer aldrig att tänka att ”nu är jag nöjd”. Jag är nöjd med det jag gjort men jag kommer aldrig att nöja mig utan vill bara fortsätta sjunga, säger Zara Larsson.

Jag är väldigt mån om saker som ­mänskliga rättigheter och feminism, det är jätteviktigt.Zara Larsson

Fakta

Har sålt trippel platina

Namn: Zara Maria Larsson.

Ålder: 16 år.

Bor: Enskede och Los Angeles.

Familj: Mamma, pappa, syster och kanin.

Yrke: Artist, studerande.

Bakgrund: Slog igenom i TV4:s ”Talang 2008” där hon vann ­finalen med låten ”My heart will go on”. EP:n ”Uncover” sålde trippel platina i Sverige juli 2013.

Aktuell: Har precis släppt nya singeln ”Carry me home”. Jobbar parallellt på ett album som ska släppas i Sverige och ett album i USA.

Gör på fritiden: ”Jag hänger mycket med kompisar, kollar ­tv-serier, just nu ser jag på Game of thrones, den är så bra. Så rider jag och boxas lite.”

Lyssnar på: ”Mycket r’n’b och hiphop, jag gillar Beyoncé, hon är min stora idol”.

Favoritplats i Stockholm: Skogskyrkogården.