Nu skriver Lidingöbon George Johansson de sista Mulle Meckböckerna

Lidingöbon George Johansson är en av Mulle Mecks två pappor.

Nyligen kom boken där Mulle Meck berättar om sina verktyg för boxern Buffa.

Men snart får den fixartokige 25-åringen molijoxa vidare själv.

I den senaste boken om Mulle Meck drar det ihop sig till höst. Han och boxern Buffa återvänder hem till Djupforsen efter ett av sina äventyr i självbyggda farkoster. De upptäcker att höststormen Gorm har gått hårt åt stugan och hundkojan. Men Mulle Meck låter sig inte nedslås – det är möjligheter i arbetskläder. Och så får han använda alla sina fina verktyg.

Själv har George Johansson på ålderns höst kommit hem till Lidingö ”för tredje och sista gången”.

– Det här är en av de bästa platserna i Sverige att bo på. Det är en småstad, det finns gott om plats och det finns mycket natur och hav, säger han.

Djupforsen är däremot något av en svunnen idyll. För George Johansson är Djupforsen hans barndom på bonnlandet i Närke och för illustratören Jens Ahlbom är det lantliga hemmiljöer från Hälsingland.

– Vi har gjort en speciell värld åt Mulle Meck som är som de byar vi har lämnat bakom oss och där många olika kunskaper kuggade i varandra och gjorde byn livskraftig. Folk var tvungna att vara fiffiga för att klara sig. Gick något sönder så lagade man det själv. Och som barn var jag med, jag älskade att hjälpa till, säger han.

Mulle Meck föddes för snart 25 år sedan och 1993 kom första boken.

– Jag fick ett erbjudande om att översätta en bok för barn som hetta något i stil med Maskiner som monster. Jag sa till förläggaren att den boken vill jag inte översätta eftersom jag tyckte att det var bättre att berätta hur saker fungerar. ”Skriv en bättre själv då”, sa han och då gjorde jag det, säger George Johansson.

Han och Jens Ahlbom skrev fyra böcker där Mulle Meck och hans hund Buffa, byggde en bil, en båt, ett flygplan och ett hus.

– Sedan hände det en massa saker. Vi gjorde pedagogiska dataspel och en mängd Mulle Meck-böcker. Då var det nytt att blanda fakta med en berättelse om en levande figur. Men vi blev en Mulle Meckfabrik under en period, och det kanske inte var så bra, säger han.

I och med den nya boken om verktyg har George Johansson och Jens Ahlbom gått tillbaka till stilen i de fyra ursprungsböckerna.

– Jag fyller 70 om en månad och nu har jag bestämt mig för att skriva de två absolut sista böckerna om Mulle Meck. En ska vara mycket fokus på Buffa och den andra ska sluta cirklarna för Mulle Meck. Man ska få se hur hans vuxna liv gestaltar sig. Jag tror att det ska ordna sig för Mulle Meck, säger han.

Böckerna ska skrivas i sommar och till vintern och parallellt håller Mulle Meckduon på att utveckla nya spel som är planerade att lanseras under hösten.

Vad lockar barnen till Mulle Meck?

– Det vet inte jag, jag skriver inte för barn, jag skriver för mig själv. Men jag tror att de tycker om att det är på riktigt. Det är en berättelse men kunskapen är på riktigt. Buffa har en stor betydelse, hon får lära sig allt av Mulle Meck och då får barnen också veta det, utan att man skriver dem på näsan.