Nu tar vampyrerna över stan

Julius Jimenez Hugoson, Marko Lehtosalo, Petra Mede och Happy Jankell har huvudrollerna i den nya vampyrserien.
Julius Jimenez Hugoson, Marko Lehtosalo, Petra Mede och Happy Jankell har huvudrollerna i den nya vampyrserien.
Markoolio och Petra Mede är inte lätta att känna igen. I humorserien Familjen Rysberg förvandlas de till blodtörstiga vampyrer. Markoolio var inte nöjd med sin nya flint. ”Det blev inte mycket ligga under den här perioden.”

I Barnkanalens nya serie, som startar på fredag, har familjen Rysberg lämnat Transylvanien på grund av blodbrist.

Frun Bettan, som spelas av Brommabon Petra Mede, får jobb på en blodcent­ral i en förort. ­Marko Lehtosalos karaktär, Drak-Olle, har svårt att acklimatisera sig i det nya landet. Han vill att allt ska vara som det alltid har varit. När Bettan vill inreda modernt får han panikkänslor. Likaså när dottern Vampyrella, som görs av Happy Jankell, börjar dejta vanliga killar.

Fungerar ni som gift par?

– Visst, visst, visst. Jag ska ge dig en löpsedel nu: Jag älskar Marko. Besinningslöst, säger Petra.

Förvandlingen till vampyr var inte svår för Marko.

– Jag har ju redan vampyr-­tänder, säger han och blottar ett par spetsiga gaddar.

Mindre nöjd var han dock med sin nya frisyr.

– Jag rakade av allt hår uppe på skallen och hade bara kvar hår på sidan, tänk Lasse Kronér eller ­ Dr Phil. De sa att det skulle vara roligt om min tupé hamnade på sniskan. Det visade sig att det bara var ett fåtal scener där det syntes. Min fru var inte riktigt nöjd med mig. Det blev inte mycket ligga under den här perioden.

Även barnen reagerade första gången de såg sin pappa och blev rädda. Melker, två år, sa ”Pappa gjort? Pappa gjort?” och ville inte komma upp i Markos famn.

Marko visar en bild på munkfrisyren i mobilen, som har fått 6 952 gilla-markeringar.

Nu har håret vuxit ut en halv centimeter. Humorserien spelades in i högt tempo i en studio i Filmhuset under maj och juni.

– Alla gick vi ju upp i vikt något fasligt. Man är bortklippt från verkligheten och käkar en massa kakor för att få lite energi, säger Petra som dock gått ner de tre ­kilona igen.

Manusförfattaren och regissören Fredde Granberg berättar att inspelningarna gick bra bortsett från en incident. De hade lånat en raggarbil med en likkista på taket. På kvällen ställde de in den i studion. När de kom på morgonen hade det stått och droppat från tanken och studion stank bensin. Hela inspelningsteamet fick huvudvärk.

– Vi var lite drogade, säger Fredde Granberg.

Marko Lehtosalo var upprörd.

– Jag skrek lite divigt att jag inte kunde jobba under de där förhållandena.