Min lokala hjälte

Nu vågar Felix bli osams

”För att våga sig på en konflikt måste man vara väl förankrad i sig själv och förstå det man pratar om”, säger Felix Herngren.
”För att våga sig på en konflikt måste man vara väl förankrad i sig själv och förstå det man pratar om”, säger Felix Herngren.
Nu gör ”Solsidan” succé på söndagar igen. Felix Herngren gillar sin karaktär, den konflikträdde Alex, som han har mycket gemensamt med.

Men efter terapi har ­Felix blivit bättre på att stå på sig.

– Nu är jag äldre och mer orädd att gräva i mig själv.

”Solsidan” är en av TV4:s största framgångar någonsin. Varje söndag tittar närmare två miljoner svenskar på serien om paren i de fashionabla delarna av Saltsjöbaden.

En av seriens skapare är Felix Herngren som spelar den snälle men mesige Alex.

– Jag tycker om Alex. Det gäller att gräva fram delar av sig själv som stämmer överens med karaktären. Alex är konflikträdd – ett väldigt självdestruktivt drag – och jag kan verkligen känna igen mig i den delen. Det tar emot att säga nej även om jag i dag blivit bättre på att säga ”det där känns inte okej, kan vi göra på något annat sätt?”. Och Alex vill väl även om han är lite mesig också.

Felix Herngren är 46 år och har fem, snart sex, barn med två kvinnor. Vid skilsmässan för tio år sedan började han gå hos en psykolog. Psykologen frågade honom varför han privat var så rädd för att stå på sig när han inte är det i yrkesmässiga situationer.

– Jag svarade att det var för att jag inte vill bråka med folk jag tycker om. Han trodde att det berodde på att jag inte kände mig själv tillräckligt väl. För att våga sig på en konflikt måste man vara väl förankrad i sig själv och förstå det man pratar om. Och så var det naturligtvis, säger han.

– Nu är jag äldre och mer orädd att gräva i mig själv. Det är som med gamla gubbar och tanter: de skiter i vad folk tycker, det tycker jag verkar härligt.

Det senaste året har varit hektiskt för Felix Herngren. Han blir snart pappa för sjätte gången, spelat in ”Solsidan” och regisserat filmatiseringen av ”Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann”. Den sistnämnda har premiär på juldagen.

– Det har varit ganska jobbigt, med många tidiga morgnar. Men nu blir det snart lite lugnare. Då ska jag ta igen lite familjetid.

I årets säsong av ”Solsidan” har Felix Herngren inte varit med och skrivit manus.

– Att enbart vara skådespelare har varit avkopplande. När man spelar in går man helt upp i situationen och det är helt omöjligt att tänka på vad man ska göra senare under dagen eller andra bekymmer.

Har det varit svårt att inte lägga sig i manusarbetet?

– När vi spelade in tyckte jag till en del om manuset. Det har alla skådespelare gjort i alla säsonger. När man kan sin karaktär är det naturligt att säga att ”är det inte troligare att han skulle göra så här” och ”blir det inte roligare om man gör så där”. Det är en naturlig del.

Blir årets säsong samma succé som de tidigare?

– Det vet man ju aldrig. I somras körde TV4 repriser av tidigare säsonger och det kanske är både bra och dåligt. Antingen blir folk sugna på nya avsnitt eller så tröttnar de. Men om man gillar ”Solsidan” i grunden tror jag inte att man blir besviken den här säsongen. Jag har sett åtta av tio avsnitt och tycker att de håller samma klass som tidigare.

Det tar emot att säga nej även om jag i dag blivit bättre på att säga ’det där känns inte okej, kan vi göra på något annat sätt?’

Fakta

Inledde karriären som Theo Broström i ”Smash”

Namn: Felix Herngren.

Ålder: 46 år.

Bor: Östermalm.

Familj: Fru och fem barn (med två kvinnor), ett sjätte barn på gång.

Yrke: Regissör, manusförfattare, producent, skådespelare.

Karriär i korthet:

1990: Spelade Theo Broström i tv-serien Smash.

1999: Har en av huvudrollerna i filmen ”Vuxna människor”.

2006: Skriver, regisserar och spelar i filmen ”Varannan vecka”.

2010: Premiär för dokumentärserien ”Felix stör en ingenjör”, där Felix Herngren reser runt i världen och träffar framgångsrika svenska ingenjörer.

2013: Regisserar ”Hundra­åringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Filmen har premiär på juldagen.