Nu vill alla ha mer av ”X-et”

X-etmuseet ska göras om senare i år. Då ska X-etsällskapet kunna visa mer av sina samlingar.
X-etmuseet ska göras om senare i år. Då ska X-etsällskapet kunna visa mer av sina samlingar.
Moderaterna vill att Botkyrka ska bli bättre på att profilera konstnären Sven ”X-et” Erixson.

Nuvarande museum i Konsthallen räcker inte, menar Kia Hjelte (M).

Samtidigt är X-et-sällskapet i färd med att göra om museet, och tror att det blir ett lyft.

Förra veckan lade Moderaternas Kia Hjelte fram en motion i kommunfullmäktige där hon föreslår att kultur- och fritidsförvaltningen i Botkyrka undersöker hur man bättre kan lyfta fram den berömde konstnären Sven ”X-et” Erixson, som växte upp i Tumba i början av förra seklet.

”X-et ligger i skrivande stund tvåa i publikligan på Liljevalchs efter Andy Warhol och etta på Stockholms stadsmuseum när det gäller antalet besökare till en separat utställning”, skriver Kia Hjelte i motionen.

– Han är en betydelsefull konstnär och skulle vara bra för Botkyrkas image att lyfta fram, säger hon.

Kia Hjelte menar att nuvarande läge i rummet längst in i Botkyrka konsthall inte är tillräckligt bra.

– Jag brukar fråga folk, och inte många verkar ha hittat dit. Jag ställer frågan om X-etmuseet ­skulle kunna jobba tillsammans med en annan aktör i Botkyrka för att få ett större genomslag.

Hon nämner Hågelby, Tumba Bruksmuseum, Subtopia och Xenter som tänkbara placeringar.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Mattias Gökinan (S) välkomnar idéer om hur man kan lyfta fram X-et. Han har dock inte sett motionen när tidningen talar med honom.

– Att kultur- och fritid tittar på det låter välkommet. Sedan finns det ju många sätt att gå tillväga. Att marknadsföra nuvarande museum bättre är ju ett tänkbart sätt, säger Gökinan och tillägger att han är nöjd med nuvarande placering.

Claes Ånstrand, ordförande i X-etsällskapet, är även han positiv till Hjeltes engagemang. Men han tror inte på en placering i exempelvis Hågelby.

– Det är bra att ligga i en centrumanläggning i närheten av goda kommunikationer. Dit kommer folk även i andra ärenden, säger han.

Han hoppas att sällskapets satsning på att göra om museet kan bli ett lyft.

– Ska man få större uppmärksamhet måste man göra det mer attraktivt.

Senare i år börjar arbetet som ska ge rummet i konsthallen två avdelningar – en historisk del med föremål som tidningsklipp, brev, kläder och X-ets målarkärra, samt en utställningsdel med verk.

– Det är för lite av våra samlingar som är exponerade i dag, säger Ånstrand.