Nu vill alla önska dig god jul

Christer Sjögren och Lotta Engberg är två av många artister som gör julkonsterter.
Christer Sjögren och Lotta Engberg är två av många artister som gör julkonsterter.
För 20 år sedan drog Christer Sjögren ut på sin första julturné. Då var han nästan ensam på vägarna.

Numera kryllar det av julkonserter och konkurrensen mellan artisterna är tuff.

– Man måste verkligen visa framfötterna, säger dansbandsstjärnan.

I början av 90-talet fick Christer Sjögren, Vikingarnas sångare och frontfigur, en idé: veckorna före jul skulle han ge sig ut i Sverige och sjunga jullåtar.

Så blev det och så har det blivit varje år sedan dess. I år har han sålt över en miljon biljetter sedan starten.

Med sig på scen i år har han bland andra Lotta Engberg.

– Det är förstås jättekul. Vi har pratat om att jobba ihop länge och nu blir det äntligen av. Att åka på turné med Christer är jätte­mysigt, säger hon.

Men Christer Sjögren och Lotta Engberg är knappast ensamma om att skapa julstämning på scen. Just nu turnerar Malena Ernman, Anders Ekborg, Sanna Nielsen, The real group, Magnus Carlsson och många fler med sina egna varianter av julkonserter.

Även Måns Zelmerlöw hade tänkt lysa upp vintermörkret med klassiska jullåtar, men tvingades ställa in efter vikande biljettförsäljning. Arrangören förklarade misslyckandet med lågkonjunktur och ett extra stort utbud av attraktiva julkonserter.

För de andra artisterna verkar det dock gå hyfsat. Lars Larsson, vd på produktionsbolaget Weeki music, ­säger att de räknar med utsålt på de flesta av Anders Ekborgs 24 konserter.

– Det krävs att man har en välproducerad konsert som publiken känner sig nyfiken på. Det är också viktigt att ha en stark artist och verkligt bra musiker.

Även Jerker Palm, producent för Sanna Nielsen, är nöjd med försäljningen. Enligt honom är ungefär 80 procent av biljetterna på turnén sålda.

– Det krävs en bra artist, bra koncept och bred och tydlig marknadsföring. Stockholm är lite svårare att sälja i. Där krävs betydligt större budget och det är lite svårare att nå ut.

Christer Sjögren verkar också klara sig.

– Jag hade förmånen att börja när det inte var så hård konkurrens, jag var ju nästan ensam. Jag körde i flera år och byggde upp ryktet. Gör man hela tiden sitt yttersta kommer folk tillbaka. Men det gäller att visa framfötterna, verkligen visa att jag vill! Jag kan! Sedan hjälper det så klart till att jag har 26 år i Vikingarna bakom mig och en publik därifrån, säger han.

– Ja, Christer har hållit på så länge att han snart blir jultomten, säger Lotta Engberg med ett skratt.

Den som går och ser Christer Sjögren får, förutom Lotta Engberg, också höra Gunhild Carling och Curt-Eric Holmquist.

Vårt sug efter julkonserter verkar vara stort. Varför är det så?

– Stämningen kring jul är väldigt speciell. Den finns i varje människa sedan barnsben. Varje gubbe har en pojke inom sig och varje tant en flicka. Det där blommar upp på jul när vi hör julsångerna, säger Christer Sjögren.

Fakta

Tre klassiker till jul

De flesta av de låtar vi sjunger kring jul har många år på nacken, men överlever år efter år.

”Bjällerklang”. Skrevs 1857 i USA. Har översatts till flera språk.

”Gläns över sjö och strand”. Texten är från Viktor Rydbergs dikt ”Betlehems stjärna”. Den tonsattes 1893 av Alice Tegnér.

”Det strålar en stjärna”. Från 1940-talet.

Fakta

Här kan du njuta av julmusik