Nu vill Aysha ta revansch

Tenstabon Aysha Jones Ceesay satsar stenhårt på att slå igenom som stylist och modedesigner.
Tenstabon Aysha Jones Ceesay satsar stenhårt på att slå igenom som stylist och modedesigner.
Hon hade kunnat slå igenom stort som modell, men tog inte riktigt karriären på allvar.

Efter att ha fött tre barn är Aysha Jones Ceesay tillbaka i modebranschen – men nu i första hand som stylist, designer och modellcoach.

Tenstabon Aysha Jones Ceesay har många järn i elden. Hennes företag ”So fashion so Aysha” har just flyttat sitt kontor från Sundbyberg till Kungsholmen, och förutom att hon håller på att installera sig i den nya lokalen, så jobbar hon med sin första egna klädkollektion, som hon tänker lansera i februari nästa år.

Lokaltidningen Mitt i träffade henne för drygt två år sedan, då hon coachade ett par unga tjejer i Tensta inför en modevisning. Då hade hon massor av idéer på samarbeten inom modevärlden i Sverige och sitt födelseland Gambia i Afrika.

– Jag var nog lite naiv då. Men jag har också sumpat så många chanser. Jag har inte släppt Afrika helt, mina kläder tänker jag till exempel sy upp i Gambia.

Nu tänker hon inte missa fler chanser och har lärt sig att ta vara på de hon får. Hon jobbar stenhårt på att slå igenom som stylist och designer.

– Jag är helt självlärd och hade till en början inte kontakter att använda mig av, men det har börjat rulla på ordentligt ändå.

”So fashion so Aysha” består av olika komponenter, bland annat har hon startat en egen modellskola där hon coachar modeller. Aysha efterlyser fler modeskapare och modeller med afrikanskt utseende.

– Det finns nästan inga framgångsrika mörka modeller i Europa. Jag coachar hellre en mörk tjej än en med nordiskt utseende, för den mörka modellen har mycket svårare att lyckas i Europa, säger hon.

Hur lär du dem att förhålla sig till den ytliga modevärlden?

– Jag förbereder dem på att det är en ytlig värd där det är utseendet som säljer. Samtidigt klarar man inte jobbet om man inte har rätt personlighet.

Aysha Jones Ceesay säger att hon är född smal. Innan hon blev gravid trodde många att hon hade anorexia.

– Det är först när jag började föda barn som jag fick lite former, vilket jag tackar gud för. Jag är ändå fortfarande rätt smal för att ha fött tre barn, säger hon.

Det händer att hon ställer upp som modell för kompisar, men hon är noga med att förtydliga att hon i första hand inte vill bli sedd som en modell, utan som stylist.

– Jag fick ofta höra att jag hade potential att bli Sveriges svar på Naomi Campbell, men jag var för oseriös, säger hon.

Vad var det som gjorde att du sumpade modellkarriären?

– Den största anledningen var att jag tyckte att branschen var så ytlig och jag är inte ytlig, säger hon.

Hur har du själv lärt dig att hantera ytligheten?

– Genom att bli bekväm i mig själv och veta mina brister och fördelar. Men framförallt genom att inse att branschen är som den är och inte ta saker och ting personligt. Det är det värsta man kan göra för sitt självförtroende inom modebranschen. Det är lite som ett skådespel, man får kliva in i en jobbroll och lämna vissa personliga åsikter hemma. Samma sak med andras åsikter – lämna dem utanför dörren när du kommer hem igen!

Fakta

Driver en egen modellskola Ayshas tips: Så lyckas du i branschen

Namn: Aysha Jones Ceesay.

Ålder: 27 år.

Bor: Tensta. Kom till Sverige från Gambia som tvååring.

Familj: Äldsta barnet är 7 år, mellanbarnet 2 och den yngsta ett halvår. I Tensta har hon ett helt koppel av familjemedlemmar som rycker in och hjälper till när det behövs.

Yrke: Stylist, designer, modellcoach, entreprenör.

Vad gör dig unik? Besvara frågan och bygg ditt varumärke på svaret. Kopiera inte andra.

Våga satsa allt från start och var orädd. Branschen är extremt tuff och det är verkligen ”survival of the fittest” som gäller. Studera dig själv och lär känna din egen kapacitet, förbättra det som behövs och tro på ditt koncept.

Bygg upp ett starkt nätverk. Allt börjar mer och mer handla om vem du känner snarare än vad du faktiskt kan.