Nu vill Saade vara ärlig

Eric Saade är idol och förebild för tiotusentals ungdomar. Men det där med att vara förebild tar han med en nypa salt. ”Jag tänker inte på det. Jag försöker vara mig själv och uppmanar alla andra att vara sig själva”, säger han.
Eric Saade är idol och förebild för tiotusentals ungdomar. Men det där med att vara förebild tar han med en nypa salt. ”Jag tänker inte på det. Jag försöker vara mig själv och uppmanar alla andra att vara sig själva”, säger han.
Eric Saade har det hektiskt. Han har köpt en dansskola, släppt en skiva och turnerar med ”Ladies night”.

– Men får jag välja ligger jag helst i soffan och sover, säger han.

Det är torsdagsmorgon på skivbolaget Roxy recordings. På ett skrivbord ligger hundratals skivomslag som Eric Saade ägnat onsdagen att sätta sin signatur på.

På en hylla bakom står några tusen till. Alla som förhandsbokat hans nya skiva ”Forgive me” får den signerad och Eric Saade har fullt upp.

Fast han är trött. Natten har han tillbringat på releasefest för före detta flickvännen Molly Sandéns webbshop för kläder. Numera är de vänner efter ett stormigt uppbrott förra vintern. Om det och tiden därefter handlar många av låtarna på albumet.

– Skivan beskriver min resa från olycklig till lycklig. Bara titeln – ”Forgive me” – är väldigt personlig. Delvis handlar den om mitt förra förhållande och tiden efter det. Det är en väldigt ärlig skiva jämfört med vad jag gjort tidigare, säger han.

Förutom att albumet är personligare skiljer det sig från hans tidigare två plattor på ytterligare ett sätt: musikmässigt.

– Jag har skrivit något som jag inte förväntas skriva. Albumet saknar helt danslåtar och går mer mot funky pop. Jag vet inte vad jag kommer att få tillbaka från mina fans, det är alltid lika nervöst.

Är du nervös för vad recensenterna ska tycka?

– Ja. Jag är nervös för det är tråkigt att alltid bli så sågad som jag blir. Det är jävligt tråkigt att det sitter någon 50-årig snubbe och sågar mina plattor. Det hade varit roligare om folk hade fått lyssna själva först, innan de får höra massa skit om skivan.

Förra veckan avslutade Eric Saade sin sommarturné. Vill man se mer av honom kan man köpa sig en biljett till ”Ladies night” där han är gästartist på en del av turnén.

Bilden av dina fans är att de är i åttaårsåldern. Det måste vara annorlunda att uppträda på ”Ladies night”?

– Har man den bilden av mina fans har man inte hängt med. Min publik består av allt från 7-åringar till 70-åringar. Jag får ofta vinflaskor av fans, de som var 16 år när de började lyssna på mig är 20 nu, säger han

Eric Saade säger att hans fans är ”sjukt hängivna” och vet mer om honom än han själv.

Och det finns tillfällen när han önskar sig en mer anonym tillvaro.

– I Stockholm är det lugnt men i andra städer blir det lite jobbigare. Det är inte så kul när det bildas en kramkö när jag sitter på en restaurang och äter eller när jag står i toalettkön. Annars är det roligt. Det kommer ju inte att vara för evigt, när jag är 60 plus är det nog inte så många som vill ta en bild av mig.

Förutom sången har dansen alltid varit viktig för Eric Saade. Därför är det kanske inte så konstigt att han köpt in sig i dansskolan Scandinavian dance academy vid Odenplan.

– Det är jävligt roligt att ge tillbaka något till alla kids som pushat mig framåt. Jag vet själv att utan dansen skulle jag ha hållit på med en jäkla massa skit, säger han.

Eric Saade blev trea i Eurovision Song Contest med ”Popular”.

Tidigare flickvännen Molly Sandén.

Jag får ofta vinflaskor av fans, de som var 16 år när de började lyssna på mig är 20 nu.eric saade

Fakta

”Jag är väldigt mycket en hemmakille”

Namn: Eric Saade.

Ålder: 22 år, fyller 23 i oktober.

Bor: Kungsholmen.

Aktuell: Med albumet ”Forgive me” och som gästartist vid sex tillfällen i ”Ladies night”. Har dessutom köpt in sig i dansskolan Scandinavian dance academy i Vasastan.

Det bästa med att vara artist: ”Konserterna. Jag skriver låtar för att få göra dem live.”

Så ser en favoritdag ut: ”Får jag välja ligger jag i min soffa med ena handen innanför byx­linningen. Är det champions league på tv tittar jag på det. Mitt jobb är så energiskt att jag gärna tar det lugnt när jag är ledig. Jag är väldigt mycket en hemmakille.”