Min lokala hjälte

Kulturfajt i Vasastan när musikscen blir bio

Bion som byggdes 1926 har varit stängd sedan 1985, och andra verksamheter har huserat i lokalen. Om ett år blir det bio igen. 
Men alla är inte helt nöjda. Vissa är rent av bedrövade.
Bion som byggdes 1926 har varit stängd sedan 1985, och andra verksamheter har huserat i lokalen. Om ett år blir det bio igen. Men alla är inte helt nöjda. Vissa är rent av bedrövade.
Kvartersbiograf med sköna fåtöljer och rött vin istället för popcorn.
När gamla Capitol på St: Eriksgatan öppnar igen är det kvarterets vuxna publik som måste blidkas.
Men alla är inte helt nöjda. Vissa är rent av bedrövade.

Det ska rivas och byggas i ett år men sen ska nygamla biograf Capitol på S:t Eriksgatan vara klar. När nya Capitol öppnar i augusti 2017 får Stockholm tre nya biosalonger för vad upphovsmännen kallar kvalitetsfilm.

–   Vi vill rikta in oss på en mer vuxen publik, en publik som vill se bra film som kanske är lite mer spetsigt och spänstigt med konstnärlig höjd. Men blandningen är lika viktig. Om vi exemplifierar med sånt som går på bio skulle vi också kunna visa exempelvis Den allvarsamma leken, Love and friendship och Florence Foster Jenkins, säger Jacob Abrahamsson vd för Nonstop Entertainment som kommer driva bion tillsammans med bolaget Njutafilms.

Den gamla patinerade bioinredningen är ett minne blott och de nya ägarna börjar från scratch. Jacob Abrahamsson talar om kanske färre fast mer bekväma fåtöljer och känslan av ett stort vardagsrum snarare än en strömlinjeformad bio.

– Istället för en popcorn-och godisdisk i foajén satsar vi kanske på en bar där man kan äta och dricka ett glas vin.

Det låter ungefär som Zita, eller Bio rio.

– Ja. Zita och Sture på Östermalm, Bio Rio och Viktoria på Södermalm är kvartersbiografer, även om folk reser dit från hela stan. Och för att det här ska funka tror vi att det måste landa väl i kvarteret där vi är. Vasastan och Kungsholmen har ingen riktig kvartersbiograf och vi måste känna in vad publiken i området vill se.

Det senaste året har Capitols lokaler använts till musikscen men nu när bioverksamheten flyttar in får musiken maka på sig. I ett mejl till Mitt i skriver arrangören Jonas Thorell att de är bedrövade över att förlora sin lokal och något han kallar för Stockholms mest diversiva kulturhus. Han ger flera exempel på verksamheter i huset, som livemusik, standup, musikaler, brasilianska kulturkvällar och debatter.

– Framöver planerades film- och musikstudiobygge och inredning av replokaler hade redan inletts. Stockholm förlorade också en till mellanstor scen. Vi har en del oavslutat med både hyresvärden och Kroumata som vi tog över kontraktet från. Vi hoppas att dessa mellanhavanden ska lösas snart och smärtfritt utan långdragna processer.

Kommer ni flytta era konserter någon annanstans?
– Vi letar aktivt efter nya lokaler men har ingen på gång ännu.

Det är inte bara området vid S:t Eriksplan som får en ny bio. Läs mer här.

Sugen på mer lokala nöjes-och kulturnyheter? Gilla oss  på Facebook.