Ny bok ska guida i runriket

Arkeologen Lars Andersson hittade skelettet efter Estrid 1995. Förutom att namnet fick ett uppsving bland nyfödda fick vi ny insikt om livet i Täby och Vallentuna för 1 000 år sedan. Nu har han skrivit en guidebok för alla nyfikna.

287 flickor har fått förnamnet Estrid hittills under 2000-talet i Sverige och det är en tydlig ökning av namnets popularitet. Under hela 80-talet var det exempelvis bara tolv flickor som namngavs så.

Arkeologen Lars Andersson är stolt för det är inte långsökt att tro att det har ett samband med hans fynd.

– Det var ett spektakulärt arkeologiskt fynd. Vi hittade tre skelett och ett av dem kunde ­identifieras som Estrid, säger Lars Andersson.

Undersökningarna kring Brottby bro i Täby gick vidare.

– Det är en fantastisk plats med runstenar från sen vikingatid till tidig medeltid. 1000-talet är en extremt spännande period då mycket händer och då runstenarna formligen exploderar i Uppland men även i Sörmland. Kristendomen infördes och syns ofta på runstenarna.

Han beskriver området kring Vallentunasjön som en enormt stor utställningshall över perioden.

– Att på det här sättet få fram historien via en enskild människa är egentligen lite oarkeologiskt. Det är de stora strukturerna som vi brukar vilja få fram men vi går sällan in på hur de påverkar den enskilda människan. Men jag brinner för att få förmedla de här kunskaperna. Skapa intresse.

För att locka fler har han nu, tillsammans med sin tidigare kollega på Stockholms länsmuseum, Rune Edberg skrivit Guide till Runriket där flera besöksmål beskrivs.

Han säger att det var fantastsiskt att upptäcka runstenarna där ute i naturen som berättar en historia.

– Det kittlar mig väldigt mycket och det var det som en gång fick mig att vilja bli arkeolog.

Arkeolog Lars Andersson får besök av en skolklass. Det var här i Brottby bro som Estrids skelett hittades.