Ny trend: Spana in gott vin

Att spotta eller inte spotta, det är frågan. Kenneth Björkgren föredrar att behålla vinet.
Att spotta eller inte spotta, det är frågan. Kenneth Björkgren föredrar att behålla vinet.
Det duger inte med en pava rödtjut vilket som helst. Svenskarna har utvecklats till riktiga finsmakare och intresset bara växer.

I Järfälla och Upplands-Bro hakar allt fler på vinprovartrenden.

Vita dukar, besticken prydligt utlagda och så glas, glas och åter glas. I långa rader står de 250 kuporna på borden – sex stycken framför varje kuvert.

Kenneth Björkgren går längs med borden och häller upp vin. Sex olika viner, fem centiliter av varje sort. Det är en hel del att förbereda inför en provning.

Han är ordförande i föreningen Munskänkarnas lokala avdelning i Järfälla som träffas då och då för att prova vin. Och intresset är stort. Sedan starten i januari har föreningen fått 100 medlemmar.

– Vi har folk som kommer ända från Upplands-Bro, Spånga och Sundbyberg, säger Kenneth Björkgren.

En vinprovning brukar följa ett tema. Det kan vara ett land, ett område eller en druva. I dag är det italienska viner som ska utforskas.

– Det är ett bra sätt att få tips. Vissa flaskor kostar 400–500 kronor styck. Det kanske inte är dem man brukar köpa, säger Kenneth Björkgren.

Intresset för vin är stort och ständigt växande. Experten Håkan Larsson, som är vinrecensent på Lokaltidningen Mitt i:s mobiltelefon-app, har följt utvecklingen de senaste 30 åren.

– Allt fler intresserar sig för vad du har på tallriken. Det är inte bara föda som ska fylla magen, utan man intresserar sig för råvaror, ursprung och odling. Vi har samma tendens när det kommer till vin, säger han.

1977 var en brytpunkt. Då så lde Systembolaget för första gången mer vin än starksprit räknat i liter. I dag köper svenskarna mångdubbelt mer vin. Samtidigt har de flesta tidningar vinspalter och det pratas ständigt mat och dryck i tv. Dessutom reser många mer i dag och det skapar nya vanor.

– Allt det här samverkar. Utländska vinproducenter som jag pratar med upplever att svenskarna är duktiga på druvor, länder och regioner. Många är dessutom fördomsfria, säger Håkan Larsson.

I Frankrike dricker man franskt vin. I Spanien spanskt. Men svenskarna är öppna för alla länder och regioner.

– Det spelar ingen roll, så länge vinet är gott. Det gör att svenskarna är mer öppna för nya druvor och nya länder, säger Håkan Larsson.

Att prova vin kan verka en smula nördigt, kanske till och med snobbigt. Men det behöver inte vara krångligt. För Munskänkarnas Kenneth Björkgren är vinprovning inte någon tävling.

– Förr var det kanske ganska mycket snobberi, men inte längre. Nu kommer vanliga människor hit, provar vin, äter en bit mat, umgås och har trevligt. När man provar vin till mat blir det en hel annan upplevelse, säger han.

Grunden i vinprovning handlar om färg, doft och smak. Det enda som krävs för att börja botanisera är egentligen intresse.

– Vi vill ju inte att folk ska dricka mer, utan lära sig mer, säger Kenneth Björkgren.

Fakta

Vinkännaren ger sin bästa tips

Munskänkarnas ordförande Kenneth Björkgren tipsar om goda kvalitetsviner.

Rött fynd som värmer upp i höstrusket: Montgó, 89 kronor.

Rött vin som hämtat ur skolboken : Gimblett Road, 129 kronor.

Rött vin som höjer kvalitetsnivån i Systembolagets basbutiker: Barolo Albe, 189 kronor.

Vitt vin med bra karaktär för liten slant : Schoenenbourg , 115 kronor.

När man måste hålla igen på champagnekontot : Beaumont des Crayères, 189 kronor.

Fakta

Nyfiken på vin? Så lär du dig mer

1.Var nyfiken. Det ska vara kul, inte svårt, att prova vin.

2.Var inte rädd för att göra bort dig. Det finns inga rätt och fel.

3.Våga skicka ut ett dåligt vin på restaurang eller lämna tillbaka till Systembolaget.

4.Hitta ett sam man hang där det är kul att prova vin – gärna tillsammans med andra.

5. Prova vin tillsammans med mat.