Nya barnboken tar sig an döden

Författaren Ann-Kristin Lundmark är även psykolog och psykoterapeut. Nu är hon aktuell med boken ”Tina och mormor” som handlar om döden och sorg.
Författaren Ann-Kristin Lundmark är även psykolog och psykoterapeut. Nu är hon aktuell med boken ”Tina och mormor” som handlar om döden och sorg.
Alla vi ska dö. Det är bara att gilla läget. Det säger mormor till Tina.

Författaren Ann-Kristin Lundmark ger nu ut sin sista barnbok om Tina.

– Med Tina och mormor­ vill jag visa att döden inte är farlig, säger ­Huddingeförfattaren.

­Estonia och tsunamikatastrofen. Det är händelser där Ann-Kristin Lundmark, psykolog och psykoterapeut, har jobbat som krisstödjare. 2007 skrev hon boken ”Sorgens olika ansikten”för att höja kunskapsnivån om sorg och hur vi kan hjälpa människor i sorg.

Nu är hon aktuell med den ­tredje boken om Tina.

– Den första boken, ”Tina och Zlatan”, skrev jag för att jag ­behövde motvikt till alla upplevelser jag hade tagit del av. Boken är väldig rolig och fylld med skratt, säger Ann-Kristin Lundmark när hon sitter i den djupa soffan med fötterna på bordet hemma i centrala Huddinge.

Kort efter den kritikerrosade ­boken släppte hon den ­andra – ”Tina och värsta äventyret” kom ut förra året.

– I alla tre böcker har mormor en central roll. Att jag väljer att döda mormor har att göra med att jag vill få in mitt ­arbete i boken och ville ha in ­döden och sorgen. Boken är även den ­sista i serien, säger hon.

”Tina och mormor” tar på ett ­enkelt sätt bland annat upp vad som kan hända efter döden. Som så många barn är det viktigt för 9-åriga Tina att veta vad som kommer att ­hända efter att mormor somnat in.

– Boken tar upp att det finns olika tro om vad som händer. Mormor tror på att så länge Tina tänker på henne så kommer hon alltid att finnas där. Medan Tinas pappa tror att när man dör så finns man inte längre, berättar Ann-Kristin Lundmark.

Mormor beundrar Tina för att hon är så orädd att prata om döden, och tycker också att det är skönt.

Med boken vill Ann-Kristin Lundmark att vi blir mer bekväma att prata om ­döden och sorgen.

I boken var mormor aldrig rädd för döden.

– Mycket har med rädsla att göra, och att vi helt enkelt inte vet hur vi ska förhålla oss till döden. Efter tsunamikatastrofen kände jag att min livsuppgift var att försöka att få människor att se döden som en del i livet. Livet går ut på att födas och dö. Bästa sättet att få ut budskapet är förmedla det till barnen, säger hon.

Mycket har med rädsla att göra, och att vi helt enkelt inte vet hur vi ska för­hålla oss till döden.Ann-kristin lundmark