Nya berättelser från förr

Två författare har skrivit om Huddinges historia nyligen. I maj kommer en bok om Lissma, medan en bok om Segeltorp väntar på att bli utgiven.

– Nyfikenhet fick mig att gräva om Segeltorps historia, säger Åke ­Sanell.

Det började med protokoll­ från villaägarföreningen i Segeltorp, där Åke Sanell var med. 2010 började han skildra kommundelens historia under åren 1947–74, och snart hade han skrivit en bok.

– Med hjälp av protokoll från föreningens styrelsemöten, årsmöten och andra slags möten skrev jag boken som bygger på tid­ens verklighet, säger Åke Sanell och visar upp boken hemma i Älvsjö.

Men han fick mersmak och ville ta reda på mer – särskilt hur det var i Segeltorp före 1947.

Att det skulle bli en till bok tänkte inte Åke Sanell i början, men ju mer han grävde om Segeltorp desto mer material hittade han, bland annat i kommunens arkiv.

– Det fanns hyllmeter information om Segeltorp. Jag insåg att jag kunde skriva en bok och valde att skildra perioden 1924–1952, då Segeltorp var ett municipalsamhälle, berättar han.

Municipalsamhälle var en särskild kommuntyp från slutet av 1800-talet till 1971. De bildades ofta i stationssamhällen som tillhörde landskommuner. Samhället fick egen beskattningsrätt så att inte den omkringliggande landskommunens invånare skulle stå för kostnader för just tätorten.

– För Segeltorpsborna innebar det att de fick betala dubbel skatt, eftersom de även fick betala till kommunen, säger Åke Sanell.

Boken är ännu inte utgiven och nu hoppas Åke Sanell att kommunen vill sponsra.

– Det finns inga historieböcker om Segeltorp. När jag besökte ­Magasinet i Segeltorps för att prata om min bok var det fullsatt, ­säger han.

En annan flitig lokalhistoriker är Gunnel Jacobsen, som har skrivit flera böcker om Huddinges historia.

Nu är hon aktuell med ”Lisma i Huddinge”, som ges ut av Huddinge hembygdsförening.

Vi får veta att Lissma gård under en period var en flyktingförläggning som tog emot krigsfångar från andra världskriget.

– I boken får vi se vad flyktingarna skrev i gästboken. På så sätt få vi en bild hur de hade det på förläggningen, säger Gunnel Jacobsen.

Till skillnad från Åke Sanell skriver Gunnel Jacobsen om människorna i Lissma och boken innehåller även flera bilder.

– Jag tror att det finns ett intresse och att folk tar till sig bättre när det finns bilder. I boken finns bilder på gravar som man har grävt upp och vanliga bilder som folk har sparat, säger Gunnel Jacobsen.

Fakta

Gunnel skriver om Lissma Åke skriver om Segeltorp

Namn: Gunnel Jacobsen.

Ålder: 80 år.

Bor: Huddinge.

Bakgrund: Har tidigare skrivit ”Snättringe och Långsjö: en historia kring en sjö”. Skriver även för Snättringes husblad.

Aktuell: Ger ut boken ”Lisma i Huddinge” den 26 maj.