Nya filmer om våld och vägval i

Det finns alltid ett val att göra innan man hamnar i en svår livssituation. Det är ett av budskapen i kortfilmen ”365”.

Den och ytterligare en kortfilm har snart ­premiär i Flemingsberg. Syftet är att få igång en diskussion.

I 20-minutersfilmen med arbetsnamnet ”365” får tittarna följa en kille som suttit på anstalt i ett år och kommit ut. Det är gängvåld, tillbakablickar i livet, återträff med vänner och samtal med en psykolog.

I en andra kortfilm ”Gravid” (även här än så länge ett arbetsnamn) får man följa en 15-årig flicka som blivit med barn. Här får tittarna bekanta sig med hennes tankar, mötet med vänner, beslut som ska tas och om alla råd man ska följa.

Filmerna har finansierats av Svenska kyrkan och spelades in i Flemingsberg, Huddinge och Visättra och kretsar kring centrala livsfrågor, om beslut och om frågeställningen om det hade kunnat bli annorlunda.

Det hela började med att filmmakarna från Er Film, Stephane Mounkassa och Stefan Sundin, kontaktade Svenska kyrkan i Flemingsberg.

– Vårt koncept går ut på att ungdomar från olika orter som har gemensamt intresse för film ska kunna vara med och skapa en filmprodukt. Det har varit underbart att se alla jobba tillsammans, säger manusförfattaren, skådespelaren och regissören Stephane Mounkassa.

Tanken från deras sida var att väcka debatt.

– Egentligen vill vi beröra både vuxna och ungdomar genom alla filmprojekt vi gör. Med de här filmerna vill vi skapa diskussioner som ska föras vidare in till fritidsgårdarna, till hemmen och till skolorna, säger Stephane Mounkassa.

Filmernas öppna slut är det som gör att de kan spridas som underlag för samtal, menar man från Flemingsbergs församling. Filmerna är dock inte kopplade till kyrkan.

– Man kan läsa in vad man vill beroende på vad man har för erfarenheter i livet. Det finns mycket som är obesvarat i filmerna och det är syftet. Det handlar om stora livsfrågor som gäller alla och som alltid är aktuella, säger David Forssander från Svenska kyrkan i Flemingsberg som varit med och arbetat med filmprojektet.

Han drar paralleller till oroligheterna i Husby.

– Där var det en 18-åring som råkade hamna mitt bland bilbränderna och blev delaktig. Men det finns de som väljer att kliva av, det finns alltid möjligheter till andra val, det är centralt för våra filmer och det kommer diskussionen att handla om, säger David Forssander.

De två kortfilmerna har premiär i Flemingsbergs kyrka den 10 juni klockan 18.