Nya takter hörs i mässen

Ebbas medlemmar tävlingstränade Bugg när tidningen var på plats. I Riksten är det dans nästan alla dagar i veckan.
Ebbas medlemmar tävlingstränade Bugg när tidningen var på plats. I Riksten är det dans nästan alla dagar i veckan.
Dansklubben Ebba bytte ett rivningskontrakt i Bredäng mot militärens gamla lokaler i Riksten.

Nu pekar medlemskurvan uppåt, men det är fortfarande svårt att värva ungdomar. Ledarna kämpar mot bilden av bugg som en fylledans för Finlandsfärjor.

Bugg, boogiewoogie, lindy hop, dubbelbugg och rock n roll. Dansklubben Ebba har många färger på sin palett. I år firar de 30 år som förening och planerar för ett stort kalas den sista april.

– Vi kommer att fira här. Casanovas kommer hit för att spela, berättar klubbens ordförande Kalle Arvidsson.

”Här” är numera är den gamla mässen till flygflottiljen F18.

I sommar är det två år sedan föreningen lämnade rivningskontraktet i Bredäng bakom sig och slog ned sina pålar i Riksten i Tullinge.

– Lokalen är fantastisk. Stor och högt till tak vilket är viktigt, säger Kalle.

Flytten gjorde inte att stocken med medlemmar minskade. I dag har klubben 500 medlemmar jämfört med 425 när ­ de ­lämnade Bredäng.

– Vi ligger bra här och har många medlemmar från Tullinge, Huddinge, Tumba, och Haninge.

Han beskriver Botkyrka som en danskommun. Danserna i Hallunda vår och höst är populära och på sommaren håller Hågelbyparken dansens fana uppe. Tullinge är en bra plats att ligga på.

– Sedan finns det också många andra typer av dans i Botkyrka. Utbudet är stort.

När Mitt i kommer på besök övar först ett par barngrupper. Lite senare är det medlemmarna som tävlingsdansar som beträder det blanka trägolvet i salen där flygflottiljens rekryter och anställda tidigare intog sina måltider.

– Vi har flera duktiga par och målet är att vinna lag-SM 2020, säger Kalle Arvidsson.

Vinst i SM är ett av målen i visionen som klubben arbetat fram efter flytten från rivningskontraktet i Bredäng. Ett annat mål är att 20 procent av medlemmarna ska vara under 25 år.

– Det är svårt att rekrytera unga. Utbudet av danser som finns att välja på är stort. I dag tippar jag på att vi ligger på 12–13 procent under 25 år.

Kalle Arvidsson och instruktören Pernilla Rydberg berättar att de också vill nå ut med att riktig bugg är något annat än fylledans på Finlandsfärjor.

– Och inte heller dansen som ungdomarna ser i skolan, säger Pernilla Rydberg och beskriver en stötig dans, mekanisk dans.

Den 28 ­februari ska Dansklubben Ebba visa upp olika danser i Tumba cent­rum.

– Vi jobbar för att få dansen att vara så rolig som den är, säger Pernilla Rydberg.