Nyinflyttad författare går på djupet med sex

Författaren Carin Hjulström är nyinflyttad i Säbyholm.
Författaren Carin Hjulström är nyinflyttad i Säbyholm.
När Carin Hjulström såg en notis om att regeringen beställt en undersökning om svenskarnas sexvanor blev det startskottet för romanen "Lust och längtan". Möt den nyinflyttade Säbyholmsbon som berättar om livet på en gammal herrgård och arbetet med sin sjätte roman.

– Om jag skulle flytta till Stockholm, och det var jag sugen på, så skulle jag bo på ett gods eller en herrgård, säger författaren Carin Hjulström.

Tillsammans med en bekant åkte hon runt för att titta på olika herrgårdsmiljöer som exempelvis Lennartsnäs och Öråker i Kungsängen. Men där hittade hon inget lämpligt till salu så hon spanade vidare på Hemnet. Då fick hon syn på nyproducerade lägenheter vid det gamla godset i Säbyholm, tidigare Sunnerdahlska hemskolan.

– Jag åkte dit med min pappa och för att titta. Jag bestämde mig för att flytta dit på tio minuter. Det är så galet vackert här ute – så välhållet, så mycket historia.

Hon känner sig fortfarande rätt ny i trakten men har varit på många och långa upptäcktsfärder både till fots och på cykel.

– Jag tycker att Rösaring är fantastiskt och Stora Ekeby. Men jag har inte hunnit se så mycket av kommunen i övrigt. Det har blivit många turer till Ikea.

I området finns bostäder i alla gamla elevhem ochn den skolbyggnaden. Men herrgården står orörd. En lindallé leder ner mot Mälaren där de boende har en egen brygga. 50 meter från balkongen har Carin en runsten från 900-talet och Lössa kyrka.

– Jag tänkte att här blir det bra att sitta och skriva.

Och skriva har hon gjort. I mitten av augusti kommer hennes sjätte roman Lust och längtan ut. I boken får läsaren följa karaktären Frida Fors från tidigare romaner. Arbetet på radioprogrammet Sena samtal i P4 vänds upp och ner när en ny, ung kollega tycker att det behövs mer sex i programmet.

– Frida som är 48 år i den här boken känner sig inte alls bekväm med det där. Men å andra sidan vill hon inte vara någon bakåtsträvare heller.

Karaktären Frida bestämmer sig för att ta sig an uppgiften utifrån regeringens undersökning om svenskars sexvanor. Är det verkligen så att svenskarna har mindre sex och att det påverkar folkhälsan negativt?

– Halvvägs genom boken pratar hon sex med lyssnarna, med undersökningen som angreppspunkt. När ämnena kommer upp till ytan påverkar det både lyssnare, alla på redaktionen och grannarna i radhusområdet.

Carin Hjulström menar att alla har en relation till sex och att det både kan för människor samman och hålla dem isär. Hon tycker att det visserligen pratas och skrivs mycket om sex men på ett ofta ganska ytligt sätt.

– Det är mest quick fix som att man ska köpa sexleksakereller schemalägga så att det blir av. Med vad det egentligen handlar om, det som ligger djupare, pratas det sällan om.

En utmaning i arbetet har varit att Carin själv beskriver sig som pryd och pratar ogärna om sex själv.

– Det har varit spännande att gå i klinch med något som är laddat även för mig. Jag låter karaktärerna prata om olika saker och då är det deras ord, inte mina.

Hon menar att många lägger alldeles för lite tid på att prata om och utveckla sitt sexliv. Särskilt i jämförelse med all tid som läggs på att renovera våra hem, bjuda in till middagar och träna. Och det är just det perspektivet hon hoppas på att lyfta i boken.

– Folkhälsoaspekten. Jag vill att svenska folket ska må bra och leva länge, säger Carin Hjulström.

Fakta

Carin Hujlström

Carin Hjulström är journalist, manusförfattare och programledare.

Hon har tidigare släppt fem romaner bland annat debutroman Finns inte på kartan och Kärlek sökes som handlar om att nätdejta.

Hennes romaner beskrivs som feelgood och chicklit.

Hon har programlett Melodifestivalen, Carin med C, Tv-huset och Carin 21:30.

 

Källa: Forum förlag