Min lokala hjälte

Nya exotiska söderort

Hungriga söderortsbor behöver inte längre nöja sig med pizza och plankstek. På några få år har flera spännande ­etniska krogar poppat upp. Buddha Nepal i Årsta är en av dem.

Välkryddat men inte starkt är mottot på Stockholms enda nepalesiska restaurang.

En milt kryddig doft fyller den lilla krogen Buddha Nepal. Det är snart lunchdags och på spisen puttrar grytorna. Vid dem står kockarna, tillika ägarna, Milan Gurung och Motaleb Sharker. De ångkokar veteknyten och lagar grönsaksgrytor, linsröror och kötträtter med lamm och kyckling. Kardemumma, kummin, koriander, curry och andra kryddor ger rätterna en rik och varierad smak.

– Mat från Nepal är lika kryddig som den indiska men inte lika stark som den kan vara. Det tycker jag om, för när mat är mildare känner man de olika smakerna bättre, säger Milan Gurung, 39 år.

Han importerar många kryddor direkt från Nepal, och gör egna blandningar. Dofterna gör honom varm inombords, för de väcker minnen från hemlandet.

Minnen från bondbyn där han växte upp, och minnen från huvudstaden Katmandu där han började arbeta på krogar som 12-åring. Först var han diskare, sedan lärde han sig sakta kockyrkets finesser.

– Men det var svårt att få jobb och jag drömde om ett bättre liv. För 15 år sedan kom jag därför till Sverige, berättar Milan Gurung och lägger veteknyten – fyllda med lamm, kyckling eller grönsaker – i den stora ångkastrullen.

– De kallas för momos och går att köpa överallt på gatorna i Katmandu. Det är som er varmkorv, säger han och skrattar.

För Hagsätrabon Milan Gurung är restaurangen i Årsta en dröm som blivit sann. Ända sedan han kom till Sverige har han jobbat på krogar och 2004–2012 drev han sin egen asiatiska restaurang i Nacka strand.

Det gick bra – men han längtade efter att få laga nepalesiskt. Eftersom det inte fanns en enda nepalesisk krog i Stockholm skulle den fylla ett tomrum, tänkte han.

Till slut hittade han rätt lokal, på Årstavägen 39. Försommaren 2012 öppnade han Buddha Nepal ihop med bangladeshiern Motaleb Sharker. Med kärlek och möda har de skapat ett mini-Nepal. Buddhafigurer, festivalmasker och flaggor pryder väggarna och en av tapeterna är ett fotografi av det heliga berget Machhapuchhare.

Och duon är inte ensam om att förfina matkulturen i söderort. På några få år har flera ambitiösa ­etniska krogar öppnat, både längs röda och gröna linjen. I Hökarängen finns Cevicheria Aji y Ajo, prisbelönad för sina peruanska rätter. I Marievik öppnade välrenommerade Indian Garden en restaurang i höstas och i Farsta centrum får Kinahörnet beröm. Sushibarer, thaikrogar och persiska delis ­bidrar också till utbudet.

Visst beror det på att allt fler resursstarka personer, vana vid att gå på krogen, flyttat ut i förorten. Men de höga hyrorna i innerstan är en lika viktig faktor. Det vittnar fler än Milan Gurung om.

– Det var helt enkelt för dyrt att hyra inne i stan, förklarar Franjo Pravdic sitt val att öppna en cevicheria i Hökarängen.

Det har han aldrig ångrat. Folk från hela Stockholmstrakten åker dit för att äta hans delikatesser och han har blivit en lokal kändis.

– Folk som bor här är nyfikna på ett helt annat sätt än de som bor inne i stan. Det är väldigt roligt!

Milan Gurung och Motaleb Sharker har alltid på sig den nepalesiska huvudbonaden topi när de arbetar. På tallriken ligger veteknyten (momos) som man doppar i kryddiga såser, baserade på tomat, youghurt eller mangochutney.

Sådana här momos kan man köpa överallt på gatorna i Katmandu. Det är som er ­varmkorv.Milan Gurung

Fakta

Och några till …

Här är fler exempel på ställen i söderort, specialiserade på mat från ett visst land:

Vietnamesiska Saigon House i Aspudden.

Italienska Restaurang Famiglia i Tallkrogen.

Kinahörnet i Farsta centrum.

Polska Euro Deli Hagsätra.