Ola dras till galenskap och mörker

I tv-filmen ”Odjuret” spelar Ola Rapace en pappa vars dotter ­mördas av en pedofil. En mörk historia, som han spelade in under en svart period av sitt liv.

– Jag och Noomi hade precis skilt oss och höll på att sälja lägenheten.

­I SVT:s kriminaldrama ”Odjuret” spelar Ola Rapace en sörjande pappa. När karaktärens femåriga dotter mördas, tar han lagen i egna händer. I stället för att jaga en pedofil tar polisen i stället upp jakten på en far, som anklagas för överlagt mord.

Ola Rapace beskriver tv-filmen som en mörk historia, som får en att tänka till om brott och straff. I filmen kommer föräldrarna inte igenom sorgen, hatet och frustrationen över att ha förlorat sitt barn. Grymheten i mordet går inte att hantera.

– Min rollfigur kan inte släppa tanken på hämnd och upprättelse. Jag hade tänkt likadant, men hämnd fungerar inte och man kan inte skipa rättvisa på egen hand.

Det är nu över två år sedan ­”Odjuret” spelades in.

– Jag minns det som en otroligt svart period, men vi hade det ju inte så himla kul privat heller. Jag hade precis skilt mig, och jag och Noomi höll på att sälja lägenheten vid Skanstull. Det är svårt att säga vad som är vad, men det passade ganska bra att filma just då, säger Ola med ett underfundigt, charmigt leende som krackelerar hans annars allvarliga ansikte.

Men nu verkar du må bra?

– Jag mår alltid bra. Jag tycker det är härligt att gå in i de mörka perioderna. Hat är lika intressant som kärlek, eller kanske till och med intressantare. Ofta går jag runt och längtar efter en mörk eller galen karaktär, för att gräva i de mörkare rummen i psyket. Det är inte så att jag längtar efter att spela romantisk komedi. Jag gillar inte komedier.

Varför inte det?

– Jag tycker det är tråkigt och ointressant att bli road. Om jag vill ha underhållning är det roligare att titta på fotboll än på ”Solsidan”. Jag har alltid tyckt att det är en förolämpning att folk ska få mig att skratta, ha, ha, ha.

Just nu kan man även se Ola slåss mot Daniel Craig i nya Bondfilmen ”Skyfall”. Ola, som har tränat boxning i flera år, blev bland annat utvald för att han är en skicklig motorcykel- och bilförare och klarade av att göra stunttricken i de fysiskt krävande scenerna. Innan det var dags att filma nötte stuntteamet slagsmålsscenerna med honom i veckor.

Hur var det att stå på ett tågtak och slåss?

– Tåget gick i 70 kilometer i timmen. Det var lite skakigt i början. Det var gamla turkiska järnvägar och gungade utav bara helvete, men när jag varit där ett par dagar tänkte jag inte längre på det. Det skakade, blåste och vi fick stryk. Daniel (Craig) var inte med så mycket, men jag och stuntkillarna var blåslagna.

Det är nu drygt två år sedan du och Noomi skilde er, vilken relation har ni nu?

– Jag har en enorm respekt för Noomi och tror att hon har det för mig också. Tur är det, vi har ju barn ihop. Det är klart att det gör ont, det tror jag alla separationer gör, men det är bara smärta. Jag tror det är mycket bättre att man tar smärtan och gå vidare i stället för skydda sig mot den och säga att allt är den andras fel. På sätt och vis tycker jag hållandet blir mindre komplicerat när man skilt sig. Vi är skilsmässobarn båda två och vet hur det blir för barnen när det blir fult. Det handlar om värdighet.

Både du och Noomi reser mycket i jobbet. Hur får ni ihop det praktiskt med er son Lev?

– Som tur är vet vår son inget annat. Han var med mig i Turkiet när jag filmade Bond och hade en privat lärare med sig. Han är väldigt trygg och det har faktiskt aldrig varit några problem med honom.

Ola Rapaces rollfigur sörjer sin mördade dotter. ”På 70-talet var det helt annorlunda. Säkerhetstänkandet har gått otroligt fort. Ändå går det inte att skydda barn från den största skräcken: övergrepp.

Fakta

Filmar deckare av maria lang

Namn: Ola Rapace.

Ålder: 41 år.

Familj: Barnen Line, 13, och Lev, 9.

Bor: Hyr lägenhet centralt i Stockholm. Uppvuxen i Sörgården, Vallentuna.

Aktuell: ”Odjuret” sänds den 16 december i SVT1 klockan 21. Filmen bygger på Anders Roslunds och Börge Hellströms bok ”Odjuret”. Medverkar i Bondfilmen ”Skyfall”. Filmar ”Mördaren ljuger inte ensam”.