Ola – en mänsklig Jesus

Enligt Ola Salo gör många Jesus-gestaltare misstaget att försöka spela gudomliga. ”Det blir bara trist, som att föreställa en altartavla”.
Enligt Ola Salo gör många Jesus-gestaltare misstaget att försöka spela gudomliga. ”Det blir bara trist, som att föreställa en altartavla”.
När Ola Salo spelar Jesus vill han undvika schablonbilden av Guds son.

I stället är rollen som Jesus formad av artistens­ egna dåliga egenska­per – som när han var yngre och ville bli älskad av alla.

Ola Salo sitter på en barstol på Göta Lejon. Genom väggen hörs kraftfull körsång från repetitionerna av ”Jesus Christ Superstar”, scenen där de 39 piskrappen ingår.

– ”Pinad under Pontius Pilatus …” Det är min arbetsdag. De piskar med piskor som inte gör så ont, men ibland tvinnar garnet ihop sig och blir en knut. Då får jag mig en riktig kyss, som känns på ryggen hela dagen. Men det är bra, jag får något att spela på, berättar han.

Rockoperan har tidigare gjort succé i Malmö, och när den nu går i Stockholm har biljetterna sålt slut under hela våren.

– Det är något med Ola och kombinationen ”Jesus Christ Superstar”. Ola är en fantastisk Jesus­ och ser ut som barnbilden av honom. Stark och skör och med en blick som verkligen ser, säger Anna-Maria Hallgarn som gör rollfigur­en Maria Magdalena, inspirerad av provocerande karaktärer som Patti Smith och Lisbeth Salander.

Musikalen ”Jesus Christ Superstar” bygger på evangelierna om Jesu sista dagar på jorden, men de är placerade i nutid och används för att berätta om mänskliga relationer – kärlek, svek, popularitet och objektifiering.

Själv säger prästsonen Ola Salo att han inte är kristen. Han har inte haft några gudomliga upplevelser, och i föreställningen är det upp till betraktaren att avgöra om Jesus är Guds son eller inte.

Ola menar att en fälla många Jesus-gestaltare faller i är tron att de ska spela gudomliga.

– Det blir bara trist, som att föreställa en altartavla.

Här får Jesus rätt att vara ledsen, arg, övergiven, alla de starka mänskliga känslorna.

Den Jesus han spelar har problem med närhet. För honom blir Maria Magdalena en tillflykt, då Judas kommer för nära och ställer för höga krav. Jesus söker sig till Maria, men man blir inte riktigt klok på om han har seriösa känslor för henne.

– När jag formade rollen tänkte jag på personer som går in i ledarroller. Man måste utgå från saker man varit med om och Jesus är modellerad efter mina egna dåliga egenskaper.

Vilka egenskaper då?

– När jag var yngre och ville bli känd, drömde jag om en tillvaro där jag blev älskad av alla och lämnad i fred. Det är lätt att hamna i den situationen men det är inte en tillvaro där man är lycklig på djupet. I slutändan är det nära riktiga relationer som gör en lycklig. Jag använder de kluvna känslor jag själv haft att å ena sidan vilja bli omtyckt och bekräftad och å andra sidan vilja dra mig undan.

I ”The Voice” i TV4 har en påtagligt engagerad Ola Salo coachat talanger. En sida artisten inte visat så mycket förut.

– De senaste åren har handlat mycket om att vara nära mina närmsta och inte vara en person som finns till för alla.

Hur kommer det sig?

– Livet har kommit att handla mycket mer om att se andra och inte bara handla om en själv. En direkt följd av att jag blivit pappa.

Fakta

Var sångare i The Ark i 20 år

Namn: Ola Salo.

Ålder: 35 år.

Familj: Gift med Anneli, 41. Dot­tern Judith, 2 år, döpt efter en fav­orit i Bibeln. Ola och Anneli gifte sig i Lidingö stadshus utan vittnen.

Bor: Just nu med familjen på Södermalm. Har även lägenhet i Malmö.

Bakgrund: Var sångare i grupp­en The Ark som bildades 1991. Ban­- det splittrades förra året och höll sin sista konsert på Gröna Lund den 16 september. Den sändes även upp i rymden i form av radiovågor.

Aktuell: Spelar Jesus i rock-operan ”Jesus Christ Superstar” på Göta Lejon.