Omöjliga sceners mästare

Patrik Forsberg, vd för Stiller Studios, vid den kameraförsedda roboten, som i samma stund kan filma något i studion och samtidigt byta den gröna bakgrunden mot valfri miljö.
Patrik Forsberg, vd för Stiller Studios, vid den kameraförsedda roboten, som i samma stund kan filma något i studion och samtidigt byta den gröna bakgrunden mot valfri miljö.
Lasse-Maja-filmerna, Hamilton och reklamfilm för Norrlands guld.

Alla har de helt eller delvis kommit till i Stiller Studios i Stockby. Där kan filmskaparna göra scener som vore omöjliga att filma någon ­annanstans.

– Vi har varit hemliga fram till nu. Det är så tekniskt avancerat att vi har velat vänta innan vi har börjat visa upp och berätta om det, säger Patrik Forsberg, vd för Stiller Studios.

Han välkomnar Lidingö Tidning in i studion och berättar att under filmningen av ”Hamilton 2: Men inte om det gäller din dotter” behövde Mikael Persbrandt inte åka till London för att göra scenerna som skulle utspelade sig i staden.

Han behövde bara åka till studion på Lidingö.

I det illgrönt målade rummet står en stor svart ställning på räls, med en lång utfällbar arm med kamera i spetsen.

– Den köpte vi av gänget som gjorde Harry Potter-filmerna. Det är en avancerad robot som gör att vi kan filma i digitala miljöer, ­säger Patrik Forsberg.

I åratal har regissörer varit tvungna att filma i en studio först, sedan väntat på att bilderna ska monteras i dator mot en digital bakgrund, innan de kunnat se det färdiga resultatet.

Hos Stiller Studios görs redigeringen direkt så att man kan man se resultatet medan man filmar. Filmsekvensen som visar Hamiltons vandring i London kan spelas upp på dataskärmen i samma ­sekund som Persbrandt förflyttar sig i studion i Stockby.

Tekniken har funnits där i fyra år och använts i Lasse Maja-filmerna och i många reklamfilmer.

– När man gör reklam är det viktigt att ha kontroll. Med det här verktyget kan vi sitta på ett möte och säga att så här kommer vädret att vara, så kommer det att se ut, säger Patrik Forsberg.

Här har reklamfilmer för Vingresor, Norrlands Guld och Pripps Blå gjorts med material filmat både på Lidingö och på annan ort. Det som ser ut som Norrland i ölreklamen är i själva verket ­Ekholmsnäs.

Under 90-talet blev Patrik Forsberg Sveriges främste på att göra radioreklam. Hans fru Caroline Forsberg sysslade också med reklam och när de två ville göra något annat sålde de bolaget och tog med barnen på lång resa utomlands.

Men Patrik har aldrig mått sämre, berättar han, än när han låg på stranden och inte arbetade.

– Carro sa att nu åker vi hem, bränner allting och satsar det på något som räcker fram till pensionen, berättar han.

Så de återvände till Lidingö och byggde upp studion, där de gör mycket reklamfilm för olika medier – tv, bio och webben. De har skapat ett effektivt arbetssätt som gör exklusiva filmer billiga att producera.

– Jag tror att vårt sätt att arbeta har framtiden för sig och är sugen på att starta en filmskola med spetsutbildning här, säger Patrik Forsberg, som också är nöjd med att ha jobbet bara 300 meter ifrån hemmet.

Maja (Amanda Pajus) och Lasse (Lukas Hogersson) i ”LasseMajas Detektivbyrå – Von Broms hemlighet”.

Fakta

Fru, två barn och en schäfer

Namn: Patrik Forsberg.

Ålder: 49 år.

Bor: Ekholmsnäs.

Familj: Fru Caroline Forsberg, 16-åriga tvillingarna Emma och Josefine och schäfern Shaggy.

Yrke: Vd för Stiller Studios.

Aktuell: Flera nya filmer har spelats in i studion, bland andra ”Hamilton 2: Men inte om det gäller din dotter”. Tre filmer om Lasse-Majas detektivbyrå har också spelats in, den första ”Von Broms hemlighet” får premiär på sportlovet 2013.