Öppnar sektens stängda dörr

Anna Lindman och hennes team fick tillträde till slutna församlingar.
Anna Lindman och hennes team fick tillträde till slutna församlingar.
Efter långa förhandlingar fick programledaren Anna Lindman skildra några av Sveriges strängaste religiösa samfund inifrån.

– Vi är inte ute efter att döma, säger hon.

Nästa vecka sänds första avsnittet av ”Den enda sanningen” på SVT.

Anna Lindman växte upp i ett icke-religiöst hem. Trots det, eller kanske just därför, har hon alltid varit intresserad av livsåskådningsfrågor. Redan när hon gick på gymnasiet intervjuade hon Runar Sögaard till sitt specialarbete om Livets ord.

Senare blev hon journalist och under många år ledde hon programmet Existens i SVT. Sedan dess har det blivit många program om livsåskådning och nu tar hon sig an de religiösa samfund som av vissa kallas sekter.

I programserien ”Den enda sanna vägen” får tittarna följa med till församlingar som Knutby Filadelfia, Plymouthbröderna och Scientologikyrkan.

– När vi skickade ut våra förfrågningar fick vi avslag på avslag. Men efter idogt förhandlande fick vi till slut tillträde till församlingar där inga tv-team tidigare har varit. Vi var noga med att förklara att vi inte var ute efter att döma, men att det samtidigt är vår uppgift att vrida och vända på saker och ställa kritiska frågor.

Anna Lindman säger att det både kan vara svårt och lätt att förstå varför människor väljer att gå med i en sekt och därmed avskärma sig från omvärlden.

– Den första tiden i församlingen upplever många som fantastisk. Det blir nästan som att vara nyförälskad. De största svårigheterna kommer ofta när en person vill lämna församlingen. Det blir som att lämna ett destruktivt förhållande och många känner sig ledsna över att ha lagt en så stor del av sitt liv på något som inte var bra för dem.

Vilken av församlingarna fascinerade dig mest?

– Plymouthbröderna. Att vara där var så diametralt annorlunda mot allt jag tidigare varit med om.

Fakta

Gillar loppis och auktioner

Namn: Anna Lindman.

Ålder: 43 år.

Familj: Singel. Barnen Ella, 10 år, och Noa, 6 år.

Bor: Vid Hornstull.

Aktuell: Som programledare för ”Den enda sanna vägen”, om slutna religiösa samfund, premiär den 26 augusti klockan 20. Gör under hösten program för Uppdrag granskning.

Gör på fritiden: ”Åker till loppisar och auktioner. Pratar med mina barn, träffar vänner och äter god mat.”