Orienteringen blev hans livlina

Orientering, självmordstankar och relationer. Sverker Tiréns delvis självbiografiska debutroman ”Sluta med din förbannade idrott” är en ”orientering noir”, den går mest i svart.

– Boken handlar på ytan väldigt mycket om idrott, med scener från tävlingsorientering. Men jag vill också diskutera vad idrotten egentligen är.

Vad är det för slags behov och begär den står för?

– Min favoritförfattare P-O Enquist var i sin ungdom höjdhoppare och med nutida mått på gränsen till landslaget. För honom blev idrotten en väg ut ur ensamheten. För mig blev idrotten ett sätt att komma bort från en oerhörd blyghet och brist på självförtroende.

En av bokens huvudpersoner, den hårt orienterande Torne, lider liksom Sverker av cancer och har även diagnosen bipolär 2, en mildare variant av manodepressivitet.

– I mitt fall har idrotten psykiskt sett varit en livlina. Bättre än piller. Kroppen kommer i rörelse och det sätter i gång läkande biokemiska processer. Idrotten är också en mötesplats. Två gånger i veckan brukar jag träffa orienteringsvänner jag haft i 50 år. Vi möts, snackar och jämför våra krämpor, säger Tirén och skrattar till.

Handlingen utspelar sig delvis vid fritidshuset i Pålamalm och Lida, ett område som Tirén hyllar för dess natur. Fritidshuset är hans och huvudpersonens andningshål i tillvaron. Att det fanns bra orienteringskartor över området var vid köpet avgörande för både bokens Torne och dess författare. Det är också här i trakterna det i romanen sker en dödsolycka. Sverker Tirén hade för övrigt en fosterbror som omkom i en bilolycka.

Det finns mycket tankar om död i den. Hur självbiografisk är berättelsen?

– Där finns biografiska delar. Men oftast karikerar jag och överdriver för att komma åt en kärna av både glädje och av hur det känns att vakna i enorm besvikelse.

Fakta

Utspelar sig i Pålamalm

Namn: Sverker Tirén.

Ålder: 68 år.

Bor: Lägenhet i Bagarmossen. Fritidshus i Pålamalm, där boken delvis utspelar sig.

Familj: Sambo, barn och barnbarn.

Sysselsättning: Författare och skribent. Har en blogg sedan 2006.