Östermalmskonstnärens galna år

Jenny Wiklund framför dörrarna till sina två ateljérum
Jenny Wiklund framför dörrarna till sina två ateljérum
Utställningen tog 14 år att göra. Men på ett år har Jenny Wiklund lyckats ta den internationella konstscenen med storm.

För En trafikolycka den 30:e november år 2000 gjorde att dåvarande arkitektstudenten Jenny Wiklund tappade all uppfattning om tid och rum under ungefär ett dygn.

– Det var som att befinna sig i ett oändligt tillstånd, allt som fanns var platsen jag var på men tiden var utsträckt och kroppen kunde inte säga någonting om rummet, säger Jenny Wiklund

Konstutställningen Journal

Den upplevelsen blev startskotten för ett 14 årigt arbete i gränslandet mellan vetenskap, medicinteknik och konst där Jenny lämnade sin karriär som arkitekt för att bli skulptör, anatomiexpert och konstnär. Allting mynnade ut i utställningen Journal, en resa genom de diagnoser som Jenny genomlevt innan hon återställdes från olyckan.

Jenny Wiklund i sin ateljé

– De diagnoserna bland annat amnesi (minnesförlust) klaustrofobi och schizofreni. Under den tiden jag med hjälp av andra skulle försöka få tillbaka min självbild, fick så många olika versioner, sa hon till Lokaltidningen Mitt i när vi intervjuade henne inför vernissagen i september 2017.

Utställningen i september förra året fick mycket mer uppmärksamhet än hon förväntat och mot slutet var köerna långa utanför KTH:s reaktorhall där utställningen visades 30 meter under marken. Idén var också så stark att Nasas förre chef Mike Griffin kom till stan för att se den tillsammans med astronauten Christer Fuglesang

Tung positiv kritik

Men den slog även an en sträng på den internationella scenen där Kunstkritikk och Artforum, väldigt inflytelserika publikationer i konstvärden skrev om hennes utställning, en relativt liten produktion som samma år konkurrerade om uppmärksamheten från konstvärldens drakar; Venedigbiennalen och konstmässan Dokumenta.

Tanken är nu att göra en bok om utställningen och sedan exportera den utomlands.

Har du planer på att visa utställningen i sin helhet i Stockholm igen? 

– Nej, jag håller ju på med nya verk som jag istället vill visa men det handlar också om ett rum som ska funka. Med kärnreaktorn på KTH blev ju själva platsen 30 meter under marken en väldigt viktig del av hur den här uställningen och de här verken kunde visas så nu letar jag efter en ny plats för att kunna visa andra verk. Jag fortsätter ju att arbeta fram nya verk.

Doktor Wiklund

Förutom framgångarna med utställningen Journal promoverades Jenny till teknologie doktor på KTH nu under hösten och krönte därmed ett väldigt speciellt år med en doktorstitel.

– Det har verkligen varit ett galet år.

Jenny Wiklunds promovering

Den magiska formeln som läses vid en promovering: Mina damer, mina herrar, jag hälsar Er och promoverar Er till doktorer genom att överlämna diplom. Ni har nu mottagit diplomet som tecken på er värdighet. Välgång följe Eder, ärade doktorer.