På spaning med Storm

Johan Hakelius, Ingvar Storm och Jessika Gedin har gjort många program tillsammans. Edward Blom är debutant i höst.
Johan Hakelius, Ingvar Storm och Jessika Gedin har gjort många program tillsammans. Edward Blom är debutant i höst.
25-åriga ”Spanarna” är fortfarande ett av de mest populära ­programmen på radio – varje vecka lyssnar över 400 000 personer.

Lidingöbon Ingvar Storm tror att trygg­heten och den vardagsnära ­humorn tilltalar folk.

Under en tid långt före internet slog igenom samlades en stor del av landets unga på fredagarna vid radioapparaterna för att lyssna på programmet Metropol.

Året var 1988 och programledarna Ingvar Storm och Niklas Levy sände för första gången inslaget ”Spanarna” i Sveriges radio P3.

De hade aldrig tänkt att det skulle låta likadant 2013.

– Nej, vi hade nog tänkt oss att hålla på i ett par veckor. Det var mycket stor omsättning på tävlingar och inslag i Metropol på den tiden, säger Ingvar Storm.

Trots att inslaget blev lyckat funderade de på om det var något för framtiden.

Då plötsligt hittade de den speciella personkemin, som sedan dess gjort programmet till succé.

– Vi testade en ny trio. Det var Helena von Zweigbergk, Jonas Hallberg och Jacob Dahlin och det visade det sig att det funkade ju jättebra med det gänget och sedan rullade det bara på av sig självt, säger Ingvar Storm.

Efter att Niklas Levy slutade på Sveriges Radio har Ingvar Storm varit ensam programledare och programmet bytte kanal till P1. Före sändningarna väljer han ut vilka som ska vara med och utifrån en kärntrupp av vana deltagare, som han också kompletterar med nya namn.

Programmets klassiska form hittade han själv på. Som konstvetare är Ingvar Storm intresserad av hur olika tiders anda kan tydas i konkreta tecken, och hur man kan se det stora i det lilla.

Samma sak är just spanarnas uppgift. I direktsändning får varje spanare tio minuter på sig att berätta om en trend och göra en prognos för framtiden.

För sin tes ska spanaren presentera tre argument, enligt en klassisk modell som Ingvar Storm en gång fann i en bok om retorik.

Under tiden får övriga spanare avbryta med kommentarer.

En viktig detalj är hemligheten kring spaningarna.

– När samtalet sänds är hör både vi och lyssnarna det för första gången. Spanarna får inte tala med varandra före programmet, säger Ingvar Storm.

Just därför blir samtalet levande, vilket är en bristvara i dagens etermedia, där det mesta som sänds spelats in och redigerats i förväg. Trots att inget förnyats i programmet på 25 år har det behållit en stor popularitet.

– Tradition betyder jättemycket i media. Tv byter hela tiden tablåer, loggor, ansikten och program. Man tror att vi hela tiden vill bli serverade nyheter. När det gäller radio och tidningar tror jag att vi har gått mer mot att bli trygghetssakapande, att tala om att saker och ting är ungefär som vanligt, och att vi ofta har anledning att vara tacksamma för det säger ­Ingvar Storm.

Spanarna har ingen redaktion och inga planeringsmöten. Inte ens programledaren vet vad de inbjudna gästerna ska berätta.Det är första gången vi och lyssnarna hör det samtidigt, säger Ingvar Storm.

Vi hade nog tänkt oss att hålla på i ett par veckor.Ingvar Storm om 25-årsjubilerande Spanarna

Fakta

Ingvar bor i radhus på Lidingö

Namn: Ingvar Storm.

Ålder: 62 år.

Bor: I radhus på Lidingö sedan fyra år tillbaka.

Familj: Fru och två barn.

Aktuell: Programledare för ”Spanarna” i Sveriges radio P1 på fredagar kl 15.04. Nyligen firade programmet 25-årsjubileum. Ingvar Storm leder även prog­rammet ”På minuten” i samma kanal på lördagar kl 16.03.