Min lokala hjälte

Panetoz hinner inte pausa

Panetoz kan äntligen ta en liten paus. Nu blickar de framåt, och i början av november släpper de ett minialbum. Ismaila Bajie är näst längst till höger på bilden.
Panetoz kan äntligen ta en liten paus. Nu blickar de framåt, och i början av november släpper de ett minialbum. Ismaila Bajie är näst längst till höger på bilden.
Det tog 13 år för Pane­toz att mjuka upp svenska folket. Sedan fick de över en sommar hela Sverige att börja dansa, pausa ... dansa, pausa.

– Hade jag varit 18 år och slagit genom så här, hade det varit kaos, ­säger Pa Moudou Badjie.

Det är fem bubbliga, men nästintill utarbetade, Panetozkillar som tar emot Lokaltidningen på skivbolaget Warners kontor vid Rådmansgatan. De är en kvart sena till träffen. Efter den här intervjun ska de köras till ett nytt möte i Hökarängen. Dit kommer de också att bli sena, men det verkar inte bekymra dem.

Kanske är de för trötta för det.

Sedan genombrottet med ”Dansa Pausa” har Pa Moudou, Nebeyu, Johan, Daniel och Njol i princip jobbat dygnet runt. Och sedan första juni jobbar de heltid med musiken. De har lämnat sina tidigare jobb för att satsa allt på Panetoz.

– Vi har varit på turné typ hela tiden. Vi har varit hemma ett par dagar i veckan, men då har man haft möten och intervjuer, säger Johan Hirvi.

– Våra liv har förändrats helt. Från vanlig människa till att ha fått status, och vi står på ställen som vi bara drömt om: Allsång på Skansen … och vi har uppträtt för kungen. Den här sommaren blir svår att toppa, säger Pa Moudou Badjie, som vanligtvis jobbar på Studieförbundet Vuxenskolan med projektet Vägen Ut Vi Unga, en musikstudio för unga hiphoppare.

Pa Moudou, ”Pa”:et i Panetoz, inleder nästan varje svar med ett skämt: ”Hirvi (som har svenska och finska rötter) är ju född i Sydafrika” angående de afrikanska influenserna i musiken.

”Ingen har bildat familj, men jag misstänker att inte alla är barnlösa, hahaha”, apropå hur det går att kombinera turnerandet med familj.

Eller som hans inledande hälsningsfras: ”Du kan fokusera på mig, det är mest jag som kommer att prata”.

Och visst pratar Pa Moudou mycket, men samtidigt berättar Nebeyu Baheru, ”ne” i gruppnamnet, och Johan Hirvi om hur medlemmarna har hanterat genombrottet.

– Vi har tagit det dag för dag. Vi har haft fullt upp, men nu har det i alla fall lugnat ner sig lite med Dansa Pausa. Nu har vi släppt nya singeln Känn dig fri, och är i studion med en sexspårskiva som kommer i november, säger Johan Hirvi.

Är det pressande att ha blivit så starkt förknippade med en låt?

– Vi vill visa folket att vi har fler låtar. Visst är det en press att leverera en uppföljare och album. Det är mycket förväntningar, men vi försöker bortse från det och göra vår grej, säger Nebeyu.

Panetoz skrev sin första låt ­redan 1999. Att de inte slagit förrän nu, tror de har att göra med att deras typ av svensk hiphop – med influenser av afrikanskt, reggae och r’n’b, och ett glatt budskap långt från gangster­romantik – inte var inne för tio år sedan.

– Folk var inte mogna för oss ­tidigare. Men det har varit bra för oss att träna på vägen, hitta vår stil och veta vad vi står för. Nu gör vi Panetoz till hundra procent, säger Pa Moudou.

– Hade jag varit 18 år och slagit genom så här hade det varit kaos.