Enmansföreställning ersätter efter sjukdom under Kulturnatten

Bo W Lindström ersätter den inställda pjäsen med en enmansföreställning.
Bo W Lindström ersätter den inställda pjäsen med en enmansföreställning.
Det skulle ha blivit en föreställning om konstnären Hertha Hillfon.

En bruten fot satte stopp för det. Nu blir det enmansföreställning med efterföljande mim-workshop i stället.

På lördag är det kulturnatt i Stockholm. På hemmaplan i Vasastan kan du gå på utställningar, teater eller prova att dreja med lera på Birkagården.

På Pantomim­teatern skulle man ha kört sin ordlösa pjäs om konstnären Hertha Hillfon. När hon var som mest produktiv använde hon två ton lera varje år till sina keramikverk. I pjäsen målas hon också upp som en kul och nyfiken typ som inte kan låta bli att skapa.

– Det är en väldigt krävande pjäs rent teknisk, vilket är kul eftersom jag är lite av en mimnörd, säger Alice Hillbom Rudfeldt som från början skulle spelat Hertha på scen.

Nu blir det inte så. Alice Hillbom Rudfeldt har brutit foten och tvingas ställa in. I stället gör hennes motspelare Bo W Lindström en enmansföreställning i stället. Efteråt kan den som blir sugen själv prova på mimandets ädla konst.

I Vasastan och på Norrmalm händer­ det ett 40-tal olika saker under kvällen och för den som vågar lämna hemmets trygga kvarter vill Mitt i Stockholm ­rekommendera ett besök på Porky Royal på Kungsholmen.

Där ska fyra tatuerare jobba på samma persons lår sex timmar i sträck.

– Alla tatuerare har sin egen stil, men när man kör tillsammans så blir det något helt annat. Man går liksom lite utanför sin ”comfort zone”, vilket är kul, säger tatueraren Porky Pete, när Mitt i Stockholm tittar in ett par dagar innan kulturnatten.

Och på tal om komfort. Personen som lägger sig under nålen i sex timmar måste vara gjord av rätt virke.

– Man får inte vika ner sig, men vi har hittat en kille som tål en hel del smärta och som är öppen för förslag. Vi vet ju inte ännu hur slutmotivet kommer att se ut säger Elina Ojakangas som också äger tatuerarstudion.

Fakta

Redaktionens 10 favoriter under Kulturnatten

1. Bläckfäst: Ett gäng tatuerare strålar samman för att gadda ett stort verk på en och samma kund. Adress: Porky Royal Tatoo, Norra Agnegatan 38.

2. Snacka med de döda: Stadsarkivet bjuder på släktforskning, rundvandringar och annat som kan påminna om de stockholmare som levde här förr. Adress: Stadsarkivet, Kungsklippan 6.

3. Syndafloden i Sibirien: Utställning om när den stora vattenreservoaren i Vanadislunden dränkte området Sibirien i Vasastan. Adress: Galleri Detroit Stockholm, Roslagsgatan 21.

4. Stjärnan i det blå: Kolla på rymden genom ett teleskop, om man har tur syns kanske Jupiter. Adress: Gamla Observatoriet, Drottninggatan 120.

5. Vive la France: Franska ambassaden öppnar upp portarna till sitt residens, Bromska palatsen. Livejazz och så kallad fransk spontanitet (vad det nu kan betyda) utlovas. Adress: Franska residenset, Narvavägen 26.

6. Kvinnor som gick över gränsen: Mela Yerkas målningar föreställer kvinnor från 1800-talet som gått över gränsen för vad som ansågs accepterat på den tiden. Målar även bilder av Mars. Adress: Gallerie Kamarade, Linnégatan 76, 2 tr ner.

7. Trä och elektronica: Arkitekten Duilio Fortes träskulpturer, skandinavisk natur och Bruno Liljeforsmålningar samtidigt som Philip Mox spelar elektronisk musik. What’s not to like? Adress: Biologiska museet, Hazeliusporten 2.

8. Horseface från Finland: Graffiti, multikonst, och streetdance. Dessutom en artist som kallar sig Horseface och allt kommer i från Finland. Adress: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4.

9. Rep på operan: Kliv in och kolla in när Alice i underlandet repeteras. Dessutom bjuder man på biovisning av den omtalade dansföreställningen ”Julia & Romeo” och så klart en konsert. Adress: Kungliga operan, Gustav Adolfs torg 2.

10. Dansa fram: Prova på att dansa balett, modern nutida dans och jazzdans. Passa på att dansa på tå. Adress: Riddarfjärdsteatern, Münchenbryggeriet, Söder Mälarstrand 39.

Hela programmet hittar du här