Passion i gängens land

Handengängets ledare Bix (Arne Iderfors) i mitten övervakar när hans gängkompis Tommi (Simon Lemontzis) utmanar Västerhaningegängets ledare Karim (Christian Amado).
Handengängets ledare Bix (Arne Iderfors) i mitten övervakar när hans gängkompis Tommi (Simon Lemontzis) utmanar Västerhaningegängets ledare Karim (Christian Amado).
Premiären är den 2 juni.
Premiären är den 2 juni.
Nik (Daniel Sahlin) och Aisha (Norea Weitz) planerar att gifta sig.
Nik (Daniel Sahlin) och Aisha (Norea Weitz) planerar att gifta sig.
Två rivaliserande gäng är i krig. Ett är från Västerhaninge – ett från Handen. En brutal drabbning väntar. Men mitt i hatet gryr kärlek och passion. Ormteatern har gjort en Haningeversion av Romeo och Julia.

I Handen finns en grupp ungdomar som kallar sig 136-gänget. De leds av den stenhårde Bix. Och i Västerhaninge styr det fruktade 137-gänget under ledaren Karim. Gängen har fått sina namn efter de tre första siffrorna i postnumret. Nu har de hamnat i konflikt. Och den måste lösas – med våld.

Uppgörelsens ska ske i en lada vid sjön Rudan. Närmare bestämt på Ormteaterns scen i Teater­ladan.

Det är snart premiär på Nik och Aicha, en mix av ”West Side Story” och ”Romeo och Julia”, placerad i Haninge. Repetitionerna är inne i ett intensivt skede. Men replikerna verkar sitta som de ska. Tidpunkten för den dramatiska historien är något vag.

– Men både musiken och klädseln är 70-talsinspirerade, säger Västerhaningebon Norea Weitz, som spelar Aisha.

De båda gängen har också fått en nationell prägel. 136-gänget är polack-svenskar medan 137 gängets medlemmar är svensk-araber.

– Det är en salig blandning, ­säger Daniel Sahlin, som spelar Nik, och själv är uppväxt i Norrby.

Men han tror ändå att det går att känna igen sig i historien.

– Jag har själv forskat lite i hur riktiga gäng ser ut – dels genom att prata med polisen, dels genom att prata med ungar som ser upp till tuffa äldre killar – oavsett om de är kriminella eller inte.

Allt är inte svart och vitt i historien. Nik grundade 136-gänget tillsammans med Bix. Men en dag hamnar han på en fest och träffar 137-gängledaren Karims syster Aisha. Nik blir kär, och bestämmer sig för att leta upp henne. Men det är en farlig utflykt. Han måste in på 137-gängets territorium. Och träffarna måste ske i smyg.

– Brorsan vill ha kontroll på henne. Det är hårda restriktioner, och hon är nervös när hon ska träffa Nik, säger Norea Weitz.

Kärleken gör att Nik glider ­i från sitt gamla gäng. Och han lovar Aisha att försöka stoppa, eller i alla fall mildra, uppgörelsen med det andra gänget.

– Jag har gjort så att de bara kommer att använda knytnävarna, lovar han.

Men när dagen för uppgörelsen infinner sig går det mesta snett. Slagsmålsscenenen är intensiv. Gängen hetsar och mot överenskommelsen plockar gängledarna fram sina knivar. Snart är tragedin ett faktum. Och ridån går ner för första akten.

Daniel Sahlin pustar ut och tar sig en efterlängtad slurk vatten. Han gillar att göra stuntscener.

– Men man kan bli lite rädd när man står i vägen.

Även om Nik och Aisha är en tragisk historia förmedlar den hopp. Kärlek är att föredra framför hat och hämnd.

– Vi försöker visa att det gäller att vara stark nog att bryta sig ur – att våga söka lyckan utanför ett gäng, säger Daniel Sahlin.

Ormteatern välkomnar amatörskådespelare i alla åldrar. Daniel Sahlins mamma var med och grundade teatern.

– Och mina föräldrar var också med, och jag började i barngrupperna när jag var tre år, säger ­Norea Weitz.

Alla värderas lika högt och får vara med oavsett ålder och kön. Det märks också i Nik och Aisha.

– Jag tror det är 30-års skillnad mellan den yngste och äldste i vårt ungsomsgäng, säger Arne Iderfors, som spelar Bix.

Han firar 26-årsjubileum som skådespelare på Ormteateatern.

– Ormteatern är en stor del av lokalkulturen. Ormteatern är kärlek, säger Arne Iderfors.

Fakta

Bilades 1979

Grundad: Kulturföreningen Ormen bildades 1979 i Jordbro. Visionen var att skapa en levande förort.

Uppsättningar: Ett 50-tal sedan starten.

Scen: De första 18 åren saknades en scen. Men sedan 1987 är Teaterladan vid sjön Rudan i Handen Ormteaterns bas. Först 1997 vinterisolerades byggnaden. Arbetet fortgår med att öka komforten

Vara med: Teaterintresserade kan gå med i föreningen. Det finns då möjlighet att stå på scenen.

Aktuellt: Med årets föreställning ”Nik och Aisha”, en brutal kärlekssaga i två akter som bygger på ”Romeo och Julia” och ”West Side Story”.