Passionen lika het efter 100 år

På söndag är det dags för Parkteatern att besöka Täby. Den här gången med klassikern ”Den allvarsamma leken”.

– Den är över hundra år, men alltid aktuell, säger Albin Flinkas, som spelar den ena huvudrollen.

Arvid Stjärnholm och Lydia Stille heter paret som möts i Hjalmar Söderbergs ständigt aktuella roman ”Den allvarsamma leken”. Trots att den utkom 1912 är det en kärlekshistoria som ständigt upptäcks, diskuteras och görs i nya versioner på scenen.

Parkteatern gör den som en minimusikal med såväl folkvisa som popjazz. Idén föddes faktiskt i Tibble aula i slutet av 90-talet.

– Mette Herlitz skrev musiken som ett projekt på Tibble gymnasium. Jag var med och sjöng, liksom Sarah Dawn Finer. Fast jag gick på Adolf Fredrik.

Föreställningen är en timme lång och har skapats för Sopp­teatern, där Albin Flinkas är konstnärlig ledare sedan ett år tillbaka.

Arvid och Lydia älskar varandra men gifter sig båda med andra. De träffas igen och inleder en ny relation trots att de båda fortfarande är gifta.

– Berättelsen var väldigt modern när den kom. Den är stark. De är småaktiga mot varandra och snarstuckna. Kan irritera sig på ordval. Det blir missförstånd som de inte reder ut. Man får associationer till sitt eget liv, hur vi uppvaktar varandra, skyddar våra känslor och tar hand om vårt ego.

Ensemblen har regisserat föreställningen tillsammans.

– Det görs sällan numera men var vanligare på 70-talet. Jag och Fredrik Meyer har jobbat så med fyra musikföreställningar på Soppteatern och det har varit lyckosamt.

Historien är från förra sekelskiftet, kläderna är inspirerade av 1940–50-talet och musiken är pop.

– Det är roligt att söka upp publiken så här i stället för att den ska komma till teaterhuset. Det är liksom idén om det gamla teatersällskapet som lever vidare.

Fakta

Parkteatern besöker Täby

Aktuellt: Hjalmar Söderbergs ”Den allvarsamma leken” spelas som musikal i Åkerbyparken.

Tid: Söndag 24 augusti klockan 16.

Medverkande: Albin Flinkas, Maja Rung, Marika Willstedt, Fredrik Meyer.

Produktion: Emma Sandanam, text. Mette Herlitz, kompositör. Ensemblen, regi. Elin Hallberg, scenografi. Albin Flinkas, ljus. Fredrik Meyer, kapellmästare.

Entré: Gratis.