Pastorn vill bli kär – i tv

Josef Barkenbom predikar personligt och transparent om kärlek i Södertörnkyrkan. Det gör det lätt för ­honom att bjuda in tv-tittarna i sitt vardagsrum. ”Okej, så här tänker jag hitta någon.”
Josef Barkenbom predikar personligt och transparent om kärlek i Södertörnkyrkan. Det gör det lätt för ­honom att bjuda in tv-tittarna i sitt vardagsrum. ”Okej, så här tänker jag hitta någon.”
För Josef Barkenbom är kärleken ett beslut – inte bara en känsla.

I dejtingprogrammet Tro, hopp och kärlek ­söker Huddingepastorn den stora kärleken.

Men sex vill han vänta med tills han är gift.

Pingstpastorn Josef Barkenbom sticker ut i nya SVT-serien Tro, hopp och kärlek. Tillsammans med tre andra präster ska han söka kärleken i det nya dejtingprogrammet. När vi träffas och han sitter i fåtöljen i TV-huset ser han snarare ut som en cool, sportig kille än en kyrkans man.

SVT ringde upp Josef efter att någon tipsat om en ung, karismatisk pastor som var singel.

Josef predikar i vanliga fall i ­Södertörnkyrkan vid Huddinge station.

– Nu predikar jag genom tv:n i människors vardagsrum genom att visa hur jag gör. Jag bjuder gärna på ett gäng dejter. Jag brukar säga att den första, viktigaste ­frågan i livet är om du går med Gud eller inte. Den andra är vem går du i livet med. Det formar ditt liv.

Hur reagerar de i kyrkan på att du är med i programmet?

– För det mesta är de väldigt ­positiva. Sedan är det klart att folk är lite skeptiska. Frikyrkofolk upplever nog ibland att media har missförstått och vinklat kyrkan och kristen tro ganska fel. Att det blir förlöjligande tv. Jag tror att vissa är rädda att jag ska göra bort mig.

Josef växte upp med troende föräldrar och en pappa som var pastor. Hemma talade de om Gud, sunder och tecken, som vanligt folk pratar om fotboll, säger Josef Barkenbom.

Under uppväxten ville han förneka sin tro många gånger.

– Det var inte häftigt att vara kristen. Man fick inga brudar på att gå till kyrkan liksom.

Samtidigt var Josef populär och hade inte svårt att få tjejer.

– Jag vann snyggast-i-skolan-tävlingar och kom både etta, två och trea, i många år, skrattar Josef.

I tonåren blev han frälst. Under några år jobbade han i Los Angeles, men förra året flyttade han hem.

Nu längtar han efter kärleken.

Ska du vänta med att ha sex tills du är gift?

– Ja, jag letar efter någon att ha sex med efter att vi är gifta. Eftersom sex är skapat att vara väldigt vackert, skönt och underbart så tror jag att man nästan kan devalvera värdet om man har det för mycket eller tar för lätt på det.

Att vänta är svårt, medger Josef, men för honom är det viktigare vad Bibeln säger än vad han själv känner.

– Gud är smartare än jag. Om jag skulle ha haft sex med alla som jag känt för att ha det med så hade det blivit väldigt många. Min tidigare relation var en riktig pingla, men vi valde att inte ha det.

Hans kristna exflickvän var brasilianska och bodde i New York. Det tog bland annat slut på grund av kulturskillnaderna, berättar han. Nu vill han träffa någon som älskar Jesus, människor, är social, spontan, äventyrslysten och hungrig på livet. Att hitta någon som passar honom både vad gäller ande, kropp och själ tycker han är svårt. Någon med samma värderingar och tro, som är rolig vara med och som han dessutom är attraherad av.

Josef siktar på ett livslångt förhållande.

– Jag har ju inte världens ­er­farenhet av det här och vet att det är lättare sagt än gjort. Där måste vi uppmuntra varandra, att gräset blir grönare där du vattnar det.

Var det någon av tjejerna i programmet som fick ditt hjärta att klappa lite extra?

– Det är jättefina tjejer. Man märker ganska fort om det finns något där, säger han.

Fakta

Får kärleksråd av Levengood

Namn: Josef Barkenbom.

Ålder: 31 år.

Bor: Stora Essingen.

Familj: Två föräldrar, fyra syskon, varav två har gift sig.

Yrke: Pastor. Predikar regelbundet i Södertörnkyrkan. Har precis startat ett ungdomscenter i Huddinge centrum. Jobbade tidigare på JC.

Aktuell: Med i SVT:s serie Tro, hopp och kärlek tisdagar klockan 20 med start i kväll.

Fakta

Pingstpastorn Josef om ...

… att vänta med sex: ”Jag tror att det kan bli speciellt om man kan kontrollera sig. Okej, jag släpper in dig i mitt liv, blottar mig och har sex. Det blir ett bevis på att du är speciell för mig och jag ger något speciellt till dig. Jag vill visa att det är ett bra sätt att leva. Jag tror att det finns en väldig press på ­ung­domar i dag att de måste ha sex.”

… att som pastor hitta en partner: ”För mig är det svårare att träffa någon eftersom jag har ögonen på mig. Det finns inte utrymme för att begå så mycket misstag på. Då blir man lite mer restriktiv. Jag kan ju inte springa på dejt med ­varenda tjej jag tycker är intressant.”

… känslan att bli frälst: ”Guds frid kom över mig. Det var som att bli kär och åka karusell, få den där känslan i magen och rysningarna.”