Pensionären som blev poet

När Jörgen Jalmo i Grindstorp gick i pension fick han äntligen tid till sin poesi.

Efter att ha skrivit dikter på nätet har han nu fått med en dikt i en antologi. Jörgen Jalmo hoppas att det bara är början.

Intresset för poesi har varit stort så länge han kan minnas, men jobb och familj har gjort det svårt för Jörgen Jalmo, 64, att få tid och inspiration till att skriva.

Det var först när han gick i pension för ett par år sedan som skrivandet började ta fart på allvar. Efter att en vän tipsat honom om sajten poeter.se, där folk från hela landet delar med sig av sin poesi, har han publicerat över 250 texter.

– Det är precis som om proppen har gått ur mig, säger han.

I samband med sajtens tio-årsjubileum har förlaget tolvnitton gett ut en antologi med hundratals dikter från poeter.se. Jörgen Jalmo är en av dem som nu har blivit publicerad i pappersform.

– Det känns fantastiskt roligt.

Sajtens medlemmar fick skicka in sina bästa verk, som en redaktion sedan sållade bland. Trots att han skrivit över 250 texter var valet lätt för Jörgen Jalmo.

– Jag valde helt sonika den som hade haft mest kommentarer och mest läsare. I det här fallet var det en dikt som hade haft närmare 1 000 läsare, säger han.

Att kunna dela med sig av poesin på internet har haft jättestor betydelse för Jörgen Jalmo.

– Man når ut till väldigt många och får skrivarvänner som inspirerar varandra, kommenterar samt ger och får kritik.

På nätet har han också bevittnat vilket intresse det finns för poesi i Sverige i dag. Sajten har närmare 50 000 registrerade användare.

– Poesin lever i allra högsta grad, säger Jörgen Jalmo.

Nu hoppas han ge ut en egen samling dikter. Han har kontakt med ett litet förlag och är i fart med att sammanställa drygt 150 texter som han ska skicka in.

– Sedan får vi se vad det ger. Är det så att det blir en egen bok är jag väldigt tacksam.

Jörgen Jalmo har numera 250 dikter publicerade på sajten poeter.se.

Fakta

Dikten ”Jag”

Jag

lägger

min själ

under ditt bröst

mitt hjärta

i din hand

även

längtan

söker tröst

ibland

be mig

aldrig

ta farväl