Pernilla hittar helt nya vägar

Pernilla Wahlgren har vuxit upp på scenen. Nu breddar hon karriären med kokböcker och klänningar.

– Det kryllar inte av roller för kvinnor över 40, säger hon.

När Pernilla Wahlgren var elva år gammal fick hon sin första huvudroll i musikalen Annie. Några år senare slog hon igenom stort med Piccadilly Circus i melodifestivalen.

– Jag slutade skolan efter nian. Jag hade hur mycket jobb som helst. Och mina föräldrar var knappast chockade över att jag inte gick gymnasiet.

Det har gått mer än 30 år sedan genombrottet och artistkarriären har rullat på. Pernilla Wahlgren har släppt sex egna album, spelat i massor av musikaler, gjort barnprogram, varit programledare och tävlat i melodifestivalen ytterligare två gånger.

Hon uppträder fortfarande, men fyller också dagarna med annat. Förra året kom kokboken ”Pernillas jul”, i år kakboken ”Pernillas praliner” och dessutom har hon designat två klänningskollektioner.

Är du på väg bort från artistvärlden?

– Det är bra att skapa nya arbetstillfällen åt sig själv. Jag är över 40 år och har gjort alla flickroller. Och ärligt talat kryllar det inte av roller för kvinnor över 40. Men jag har inte lämnat scenen helt, jag kommer säkert att spela fler farser och göra fler shower. Men det är roligt att göra annat, inte bara sitta hemma och vänta på att telefonen ska ringa.

Kommer du sakna scenlivet?

– Musikalerna kommer jag att sakna. Men snart ringer de väl och frågar om jag vill spela rektorn i Grease. Då vet jag inte om jag kommer att bli smickrad eller förbannad, haha.

”Pernillas praliner” är fylld av recept på bullar, kakor, tårtor, muffins, pajer och praliner. Alla är enkla att baka, om man får tro Pernilla Wahlgren.

– Jag är varken bagare eller konditor. Recepten i boken kan alla klara av. Om man inte har vågat baka innan hoppas jag att man gör det efter att ha läst min bok. För mig är bakning avkoppling, mitt stora intresse.

Pernilla Wahlgren har fyra barn. Yngst är femåriga Theodor och han är gärna med och bakar.

– Det enda som är jobbigt är att han vill baka samma sak hela tiden: Kladdkaka.

När Pernilla Wahlgren inte sjunger, spelar musikal eller bakar bloggar hon gärna. Genom bloggen får människor en mer nyanserad bild av henne, tror hon. Det är också bloggen som är ursprunget till kokböckerna.

– Allt började med att jag bakade och lade ut recepten på bloggen. Sedan fick jag så mycket feedback från läsarna att jag insåg att det fanns en efterfrågan på en kakbok.

Sedan i våras är Pernilla Wahlgren även kläddesigner. Då ritade hon sin första kollektion klänningar.

– Jag visste från början vilken stil jag ville ha. Jag gör klänningar som jag själv vill gå klädd i. Många i min ålder vill inte visa benen och ber mig att rita längre klänningar. Men folk får väl ha strumpbyxor om de inte vill visa benen, haha. En riktig designer tänker kanske mer kommersiellt. Jag gör det bara som en rolig grej, det blir inget nytt Odd Molly.

”Snart ringer de väl och frågar om jag vill spela rektorn i Grease. Då vet jag inte om jag kommer att bli smickrad eller förbannad”, säger musikalveteranen Pernilla Wahlgren. Under tiden hon väntar, bakar hon.

Färggranna läckerheter ur Pernilla Wahlgrens nya bakbok – persikoflarn och hallonchokladtryffel.foto: Lina Eriksson

Fakta

Lagar gärna italienskt

Namn: Pernilla Wahlgren.

Ålder: 44 år.

Bor: På Lidingö. Uppvuxen i Värmdö.

Aktuell: Med kakboken ”Pernillas praliner” och sin andra klänningskollektion.

Framtidsprojekt: ”Det kanske blir fler kokböcker, med Italien-tema i så fall. Vi lagar mycket italienskt hemma och barnen är extremt duktiga på att laga mat.”