Min lokala hjälte

Peter blir adlig bov på bio

”Vi spelade in LasseMaja i grenscreensstudio. Alla miljöer är ritade digitalt i datorn, det är första gången det görs i Sverige. Vi använder samma teknik som i ’Avatar’”, säger Peter Magnusson.
”Vi spelade in LasseMaja i grenscreensstudio. Alla miljöer är ritade digitalt i datorn, det är första gången det görs i Sverige. Vi använder samma teknik som i ’Avatar’”, säger Peter Magnusson.
På film och tv spelar Bromma­bon Peter Magnusson ­oftast ganska roliga figurer. Även i nya ­LasseMaja­-filmen gör han ett ­komiskt porträtt av en girig adelsman.

Att han skulle bli skådespelare stod klart redan när han som liten spelade in egna blodiga skräckfilmer.

Filmen ”LasseMajas Detektivbyrå – von Broms hemlighet” har fått lite blandad kritik. Men hos publiken har den gått hem och legat etta på biotoppen. Filmen handlar om barnboksdetektivparet Lasse och Maja som hittar en mystisk kista. Plötsligt är den flera hundra år gamla kistan stulen.

En av de misstänkta är Werner von Broms, som spelas av Peter Magnusson.

– Jag ska inte döma Werner, han har haft det lite svårt i livet och har byggt upp små taggtrådsmurar av snarstuckenhet och girighet. Han har nog ett gott hjärta där inne, men behöver hjälp att få fram det, säger Peter Magnusson

De senaste åren har han främst synts i komedier för vuxna, som ”Sommaren med Göran” och ”En gång i Phuket”. Men att göra barn- och vuxenfilm är ingen större skillnad, tycker Peter.

– Enda skillnaden är att barnen man spelar mot är något kortare. Lukas Holgersson och Amanda ­Pajus var grymma, härliga ungar. De var minst lika förberedda som de vuxna jag har jobbat med.

Du har själv fått barn, hur är det?

– Det är kanon, men nu är mitt barn ganska litet, fem månader, och Greta är inte på nivå att hon kan titta på filmen än.

Du gör även en trippelroll i kommande filmen ”Tillbaka till Bromma”.

– Det var spännande och roligt, säger Peter som dock inte vill prata mer om den filmen just nu.

Själv växte han upp i Bromma, i Äppelviken.

Vem var du då?

– Som nu fast yngre. Jag var inte någon utpräglad någon, bara en mer ofärdig person än i dag. Men jag påstår inte att jag är färdig i dag.

Visste du åt vilket håll det barkade? Att du skulle bli skådespelare?

– Ja, det tror jag att jag vetat sedan jag var liten. Pappa hade filmkamera som jag lånade. Jag gjorde en massa filmer, ofta på skräcktema med fokus på blod. Under tröjan hade vi påsar med ketchup utspätt med vatten, som vi stack hål på och så skrek vi. Splatter är en aktad genre i Sverige.

Nu har du flyttat tillbaka till Bromma, från Vasastan. Hur är det?

– Jag trivs bra. Jag skulle kunna tänka mig att bo var som helst i närstockholmsområdet, bara jag trivs i byggnaden. Jag kan tänka mig att bo på många ställen och har ingen superstark koppling till Bromma.

Din komikerkompis David Hellenius bor ju där.

– Det är jättebra och trevligt, men det är inget grundkriterium att det bor en kompis nära, säger Peter och gör ganska tydligt att han inte är så förtjust att prata om sitt privatliv.

– Jag tycker att det är filmen och det jag gör som är intressant. Man måste väl ha ett privatliv också. Och jag tycker inte att mitt privatliv är mer intressant än någon ­annans.

Fakta

Trippelroll i film om Bromma

Namn: Peter Mangusson.

Ålder: 38 år.

Bor: Bromma.

Familj: Flickvän och dottern Greta, fem månader.

Yrke: Skådespelare, manusförfattare.

Aktuell: I familjeäventyret ”LasseMajas Detektivbyrå – von Broms hemlighet”. Syns i ”SNN News” på TV4 på fredagar. Har en trippelroll i ”Tillbaka i Bromma” 2014.

Om att bli pappa: ”Jag har inte hunnit förändras. Jag får återkomma i frågan.”