Pirinen – ett genialt ufo

”När jag skriver vill jag komma bort från mig själv och det vanliga livet. Jag ser det också som en uppgift att leverera något mer än vardagen vi ­sitter fast i”, säger Joakim Pirinen.
”När jag skriver vill jag komma bort från mig själv och det vanliga livet. Jag ser det också som en uppgift att leverera något mer än vardagen vi ­sitter fast i”, säger Joakim Pirinen.
Den nya 
bokens 
omslag pryds av en plast­indian.
Den nya 
bokens 
omslag pryds av en plast­indian.
Ur albumet ”Jävla svin” (2011).
Ur albumet ”Jävla svin” (2011).
Joakim Pirinen är den svenska seriekonstens okrönte konung. Dess­utom hyllas han som egensinnig författare.

Han har både bearbetat en kommande skilsmässa genom att låta en kvinna dö i en cykel­olycka och låtit en flicka bli fosterbarn hos jättar.

En ung man som tror att han är en kentaur och jagar sexpartner bland djuren. En flicka som blir fosterbarn hos jättar och gör allt för att få stanna där. En skara upptäcktsresande som stöter på totalt okända arter på en outforskad paradisö. I Joakim Pirinens tredje novellsamling, ”Den röda drömmen”, är världen en surrealistisk plats där människorna inte kan ta någonting för givet.

Det är spännande litteratur, och det säger förstås också något om författaren själv.

– Redan som liten kände jag mig som ett ufo i tillvaron. Jag var ofta ensam och satt jämt med mitt ritblock. Då förlorade jag alla spärrar, bilderna kom direkt ut det omedvetna. Sedan har jag bara fortsatt att teckna – och jag känner mig fortfarande som ett ufo. Det är lätt att göra det som bildkonstnär, för det öppnar sig avgrunder att ösa ur, berättar han.

Vi träffas hemma i Joakim Pirinens kök hemma i Hammarbyhöjden. Här berättar han om sig själv på sitt närmast blyga vis. Att han bott här i 17 år. Att han har två söner, 14 och 18 år gamla, och att han levt både kärnfamiljsliv och gått igenom en skilsmässa här.

Att han och hans fru borde gå skilda vägar bearbetade han i novellen ”Ett dödsfall” flera år innan han medvetet insåg faktum. Berättelsen handlar om en man som får beskedet att hustrun dött i en cykelolycka.

– Jag skrev den för tio år sedan och läste om den långt senare. Då förstod jag att jag skrivit novellen för att mitt förhållande höll på att ta slut och min fru var som död för mig, säger han.

Novellen är en av de mest stillsamma i ”Den röda drömmen”. Andra är mer utflippade. I den första, ”Familjeförstöraren”, torterar en seriemördare grymt sina offer. De makabra detaljerna gör den nästan till en drift med deckar­genren.

– Ja, jag tänkte att jag skulle börja med en deckare, för det gillar alla. På så sätt skulle jag få med mig även dem som har negativa förväntningar på mig som skribent, säger han och skrattar.

Möjligen menar han alla dem som är galna i hans seriekonst och hellre skulle se ännu ett album med hans brutalt roliga figurer och skarpa samhällskritik. För Pirinen är ju seriekonstens okrönte kung i Sverige, ändå sedan han slog igenom med Socker-Conny 1985. Det var han som gick i spetsen för den våg av vuxenserier som sedan kommit.

– Idén att börja skriva fick jag på en fest på tidningen Galago, som jag var med och startade. När andra serietecknare gick upp på scenen och läste sina texter ville jag vara med. Det var ett sätt att utmana mig själv och min scenskräck.

Tre novellsamlingar har det blivit hittills. Men serieälskare behöver inte frukta. Bildkonsten är fortfarande hans ”första språk” och han jobbar frenetiskt med ett nytt album. Och vill man ha ännu mer av Pirinen är det bara att bege sig till Turteatern. Där spelas just nu ”Den svenska apans 100 röda drömmar”, full av Pirinens figurer.

– De har fått fria händer och det verkar vara fullt ös på scenen, ­säger Joakim Pirinen.

Redan som liten kände jag mig som ett ufo. Jag var ofta ensam och satt jämt med mitt ritblock. Då förlorade jag alla spärrar.Joakim Pirinen

Fakta

Pirinens figurer fyller Turteaterns scen i Kärrtorp

Namn: Joakim Pirinen.

Ålder: 52 år.

Bor: I lägenhet i Hammarby­höjden sedan 17 år.

Familj: Två söner, 14 och 18 år.

Yrke: Serietecknare, författare, konstnär.

Bokaktuell: Med novellsamlingen ”Den röda drömmen” (Ordfront förlag).

Teateraktuell: ”Den svenska apans 100 röda drömmar” har premiär på Turteatern på lördag. Den baserar sig på Pirinens novellsamlingar ”Den svenska apan (2001), ”Hundra noveller av Joakim Pirinen” (2011) och ”Den röda drömmen” (2013). Regissören Nils Poletti har fyllt scenen med dråpliga, arga, poetiska, autistiska och storslagna Pirinenfigurer.