Porträtterar Anna Lindh

Hans ansikte kanske inte är det mest igenkända. Men hans lugna karaktäristiska berättarstämma som hörts i otaliga ­dokumentärer är desto mer välbekant.

I morgon visas Tom Alandhs dokumentär om Anna Lindh i SVT.

Det sägs att han är intervjuskygg. Och att han inte brukar ge intervjuer hemma. Men Tom Alandh, som även har rykte om sig att vara extremt trevlig, bjuder in Lokaltidningen Mitt i till sitt hus i Norra Ängby. Han är noga med att säga att det inte blir något ”hemma hos”, utan bara i trädgården, och han har heller inte så mycket tid, för det är Solvallakväll. Den är helig.

Själv har Tom Alandh ibland en sisådär 25 år på sig när han ska porträttera någon. I sina dokumentär­filmer har han kommit nära både kända och okända personer. I morgon, onsdag, sänds hans dokumentär om Anna Lindh i SVT1, på dagen tio år efter att hon dog av de knivskador hon fick efter attacken på NK den 10 september.

Men nu sitter han här i sin trädgård och pratar om sitt hus med den legendariska rösten som går rakt in i hjärtat. Det där med trevligheten stämmer definitivt, men skyggheten känns långt borta.

– Det här är vårt mexitegelslott. Huset byggdes 1934 och vi har byggt ut det allt eftersom familjen har vuxit.

Ett litet fotbollsmål och en gunga i trädet vittnar om de sju barnbarnen som han tillbringar mycket tid med.

– För mig som är uppvuxen i ett matriarkat är det kul att det är många grabbar, vi lirar fotboll ihop.

Dokumentären om Anna Lindh var inte hans egen idé från början, han fick en förfrågan om att göra den. Den här gången hade han ”bara” tre månader på sig.

– Snabbt vill jag inte kalla det. Då låter det som att filmen skulle vara lättmjölk. Anna Lindh var en väldigt bra utrikesminister och hade förmodligen blivit vår första kvinnliga statsminister, säger han.

I filmen vill han lyfta fram den levande Anna Lindh, och han har medvetet valt att inte lägga så mycket fokus på mordet. Själv träffade han aldrig henne i livet. För att få en bild av henne åkte han ner med sitt filmteam till Socialdemokraternas partikongress i början av april. Han intervjuade bland andra Mona Sahlin och ­Göran Persson.

Han fick också en intervju med Anna Lindhs far, Staffan Lindh, som tidigare inte har ställt upp på intervjuer. Anna Lindhs barn var aldrig aktuella att ha med i filmen.Tom Alandh vill inte gå över några gränser när han porträttar någon, och tycker att barnen är för små för att vara med.

Tom Alandh är 69 år, och säger att han tar ett år i taget när det gäller filmandet. Han vet att han är en av de mest privilegierade journalisterna i landet som får ordentligt med tid när han gör sina filmer. Varje dag cyklar han från Bromma till SVT på Gärdet, där han har sin arbetsplats.

– Jag har alldeles för många idéer för att hinna genomföra allt. Jag känner fortfarande en sådan arbetsglädje och lust till jobbet.

En film om Solvalla står högt på listan.

– Vill man filma Sverige ska man vara på travbanan, säger han innan han hastar iväg till onsdagstravet.

”Jag har ingenting med trädgårdsskötseln att göra. Det sköter min fru”, säger Tom Alandh, som gärna hänger i trädgården i Norra Ängby med sina sju barnbarn.

Fakta

Mördades i september 2003

Den 11 september, på dagen tio år efter Anna Lindhs död, sänds Tom Alandhs nyproducerade dokumentär om Anna Lindh i SVT1 klockan 20.

Filmen är redigerad av Heleen Rebel och fotograf är Björn Henriksson.

Björn Henriksson, 71, har Tom Alandh filmat med i 44 år. ”Egentligen är det Björn ni borde intervjua. Han kan vara den klokaste människa jag känner. Kan vara den roligaste också. Jag har ju haft ohygglig tur i mitt yrke”.