Premiär för Egenmäktigt förfarande

Ester Nilsson och Hugo Rask tolkat av illustratören Stina Wirsén.
Ester Nilsson och Hugo Rask tolkat av illustratören Stina Wirsén.
Det krävdes en resa till Spanien med författaren Lena Andersson. Sen kunde Krister Henriksson ta sig an rollen som Hugo Rask i pjäsen Egenmäktigt förfarande.
På torsdag har den premiär på Scalateatern.

26 januari är det premiär för den mycket omtalade pjäsen Egenmäktigt förfarande på Scalateaterns scen.

Stor succé

Berättelsen om den skarpa, men känslostyrda Ester Nilsson som faller hals över huvud för den uppburne konstnären Hugo Rask debatterades ivrigt i kulturens korridorer när boken släpptes för ett par år sedan. För var det så att författarinnan Lena Anderssons romanfigurer hade verkliga förlagor i regissören Roy Andersson och henne själv?

Hur det än är med den saken så sålde boken otroligt bra, närmare en halv miljon exemplar och det faktum att den fiktive Hugo Rask var ett flitigt använt exempel i debatterna om den så kallade kulturmannen har säkert spätt på intresset.

Smärtsam och rolig

För regin står Eva Dahlman.

– Det är en svart, snabb, smärtsam och rolig komedi om kärlekens makt och kärlekskontrakt mellan människor, berättar Eva Dahlman. Vem har makten i ett förhållande, vem sätter ramarna och ska man uttala dem eller inte?

Krävdes en resa till Spanien

Ester Nilsson porträtteras av Jessica Liedberg och Hugo Rask spelas av den folkkäre skådespelaren Krister Henriksson. När Mitt i Södermalm intervjuade huvudrollsinnehavaren om sin medverkan i pjäsen sa han att det krävdes en resa till Mallorca på tu man hand med författaren för att han skulle acceptera rollen.

Krister Henriksson

Krister Henriksson funderade innan han tackade ja till rollen. Foto: Carlos Montecinos.

–  Vi tillbringade en vecka på Mallorca, i ett professionellt sammanhang vill jag tillägga. Jag blev väldigt förtjust. Hon var inte så skräckinjagande som jag hade tänkt mig. Jag trodde inte att Lena hade så mycket humor och självdistans som hon hade. Så när jag kom hem la jag i en växel för att det skulle bli möjligt att göra pjäsen.

Ett påhitt på redaktionerna

Snacket om att han porträtterar en så kallad kulturman har han inte mycket till övers för:

– Den diskussionen ger jag mig inte in på. Det känns som ett påhitt av kulturredaktioner som haft för lite att göra. Det har aldrig berört mig.

Pjäsen spelas mellan 26 januari och 5 mars på Scalateatern i Vasastan.