Premiär för Väsby Konstrunda

Kerstin Sabel konstrunda
Kerstin Sabel tog initiativ till en konstrunda i Väsby. Nästa helg går den av stapeln.
Kerstin jobbar själv med olika tekniker, till exempel gipsavgjutningar.
Kerstin jobbar själv med olika tekniker, till exempel gipsavgjutningar.
Kerstin Sabel är en av tjugo konstnärer som öppnar upp sin ateljé för gäster nästa helg.
Kerstin Sabel är en av tjugo konstnärer som öppnar upp sin ateljé för gäster nästa helg.
Efter ett stort antal konstrundor, bland annat i Österlen, tänkte Kerstin Sabel att det vore häftigt med något liknande i Väsby. Nästa helg blir hennes vision verklighet.

Kerstin jobbar själv med olika tekniker, till exempel gipsavgjutningar. Foto: Åsa Sommarström

– Jag tänkte att vill man att något ska hända får man ta tag i det själv, säger konstnären och väsbybon Kerstin Sabel.

För ett och ett halvt år sen skickade hon ett medborgarförslag till kommunen om en konstrunda i Väsby. I helgen blir konstrundan verklighet då 23 ateljéer och tre utställningarna öppnar upp för konstintresserade.

Utanför alla utställare skyltas det med ballonger för att besökare ska hitta in. I Messingen hålls en samutställning med alla konstnärer på rundan både lördag och söndag. En bra plats att börja på.

– Man hinner aldrig åka till alla utställare på en konstrunda. På samlingsutställningen kan man få en försmak och bestämma sig för vilka utställare som verkar spännande, säger Kerstin Sabel.

Hennes tips är att välja fyra eller fem konstnärer som man verkligen är intresserad av och pricka in dem på kartan. För de som har bil finns det utställare från Harva till Frestaby och upp till Torsåker. Men det finns flera utställare på gångavstånd från Messingen för de som vill ha en kortare rutt.

Tanken är att nästa år ska konstnärer som vill delta kunna skicka in en ansökan. Men i år är det en arbetsgrupp som har bjudit in deltagare eftersom det blev kort om tid för planeringen.

Kerstin Sabel är en av tjugo konstnärer som öppnar upp sin ateljé för gäster nästa helg. Foto: Åsa Sommarström

– Först när förslaget blev godkänt tänkte jag att det var jätteroligt, sen tänkte jag ”hjälp, hur gör man”. Jag har inte ordnat sånt här tidigare men vi är en grupp med bra personer som började planera i januari. Sen har allt gått jättefort.

Konstrundan håller igång både på lördagen och söndagen så du kan besöka gallerier ända tills det är dags att gå till majbrasan på valborgsmässoafton.

Fakta

Väsby konstrund 29 och 30 april

11.00-16.00 både lördag och söndag.
20 ateljéer, tre konsthallar och sex offentliga konstverk finns med på konstrundan.
I kulturhuset Messingen finns en samlingsutställning där du kan se prov på alla utställares verk.