Pristagarens böcker gick åt som smör i solen

Vallentuna bibliotek skyltade med Kazuo Ishiguros böcker direkt efter prisutnämningen.
Vallentuna bibliotek skyltade med Kazuo Ishiguros böcker direkt efter prisutnämningen.
Det dröjde inte länge innan böckerna av Kazuo Ishiguro, årets Nobelpristagare i litteratur, var utlånade på biblioteket i Vallentuna. Nu hoppas biblioteket att förlaget hinner trycka upp fler exemplar innan prisutdelningen den 10 december.
– Vi vet att många gärna vill hinna läsa pristagarens böcker innan priset delas ut, säger Marie Gustavsson, bibliotekschef på Vallentuna bibliotek.

Omgående efter att japan-brtittiska författaren Kazuo Ishiguro belönats med Nobelpriset i litteratur var det snabba ryck som gällde på biblioteket i Vallentuna.

– Jag sprang och hämtade de titlar vi har och ställde fram dem på ett bord. Det brukar bli ett stort sug på nobelpristagarens böcker direkt efter utnämningen, säger Marie Gustavsson.

Många slöt upp

Strax innan pristagaren skulle tillkännages av Svenska Akademins ständiga sekreterare Sara Danius, hade 30-talet nyfikna litteraturälskare samlats i bibliotekets foajé för att mingla och spekulera i vem som skulle få priset.

– Vi hade satt upp en tipsvägg, där man kunde skriva upp sin favoritkandidat, och flera trodde att den egyptiske författaren Nawal El Saadawidet skulle få det. Förmodligen eftersom priset gick till en amerikan förra året.

Trots att ingen gissade på Kazuo Ishiguro, blev många i lokalen glatt överraskande när hans namn ropades upp, berättar Marie Gustavsson som tidigare har läst Nobelpristagarens böcker.

– Några blev nog lite förvånade och undrade hur man stavade till hans namn. Sen fanns det flera av våra stammis-lånare som kände till honom. Jag läste själv ”Återstoden av dagen” på 80 och 90-talet, och såg också filmen med Anthony Hopkins när den kom.

Bra val för biblioteket

En sak som gladde många var att han böcker finns representerad i lånekatalogen.

– Vi har flera av hans böcker både på engelska och svenska. Så för bibliotekets del var det ett lyckosamt val av Svenska Akademin.

De 10 exemplar som finns för utlåning blev utlånade nästan med detsamma. Men fler böcker ska vara på väg.

– Vi hänger alltid på tangentbordet redo att beställa in fler böcker när nobelpriskandidaten ska utses.

Går att låna som e-bok

Dessutom finns två av Kazuo Ishiguros böcker att låna som e-bok: ”Återstoden av dagen” och ”Begravd jätte”.

– Då är det ingen kö heller. Har man bara tekniken, en läsplatta eller smartphone, så är det bara att ladda ner dem.

 

Fakta

Böcker att läsa av årets Nobelpristagare i litteratur

Kazuo Ishiguro har skrivit flera romaner, bland andra Berg i fjärran (1982), belönad med Winifred Holtby Prize, Konstnär i den flytande världen (1986), vinnare av Whitbreadpriset och nominerad till Bookerpriset, Återstoden av dagen (1989), vinnare av Bookerpriset och Never let me go (2005).

Efter tio års uppehåll kom 2015 romanen Begravd jätte.Ishiguros böcker har översatts till mer än tjugo språk. Återstoden av dagen blev en internationell bestseller och en prisbelönt film med Anthony Hopkins och Emma Thompson.